Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Бременността и денталните процедури

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Обезболяване

 

Местната анестезия (убождане на венеца) е напълно позволена, макар че съществуват ред причини, поради които е задължително да се съобщи на стоматолога за бременността. Даже ако имате само съмнение, че сте бременна, е по-добре да се презастраховате – той ще избере най-безопасния за вас и детето анестетик (например ултракаин, или убистезин).

 

Пломбиране

 

По време на бременноста няма никакви противопоказания, както и никакви ограничения в избора на материал.

 

Рентген

 

Добре е да избягвате рентгенови снимки до 20-та гестационна седмица. След това рентгенът няма противопоказания, но е задължително да съобщите на рентгенолога за състоянието си, за да вземе той необходимите предпазни мерки.

 

Вижте още: Четкайте за двама - оптимизирайте своята орална хигиена

 

Флуоризация

 

За предпазване и укрепване на зъбния емайл лекарите често препоръчват местна флуоризация – с флуорсъдържащи  разтвори и лакове. Те подтискат обмена на вещества при бактериите и способстват за заздравяване на зъбната повърхност .

 

Бременност, пломбиране, рентген, анестезия, зъби, миене

 

Избелване

 

Процедурата се състои от два етапа – първо се почиства плаката и зъбният камък, след това зъбите се третират със специални, избелващи пасти и гелове. Почистването на зъбен камък се извършва  с ултразвук, а избелващите пасти и гелове са абсолютно безвредни за майката и плода. Продължителността на процедурата е около час.

 

Вижте още: Зъб за зъб? Цената, която може да не се плаща по време на бременността

 

Хигиена

 

Основният начин за борба с бактериите си остава редовното (не по-рядко от два пъти дневно) миене на зъбите и санирането на устната кухина. При миене е неоходимо да се спазват няколко прости, но важни правила.  Зъбната четка трябва да бъде със средно-твърди, с различна дължина влакна, а еластичността  на главата осигурява лесната й проходимост. Четката трябва да се сменя на всеки два-три месеца. Движението й се извършва вертикално, както и повтарящо венечния контур.  Миенето е с продължителност три до пет минути.

 

 

 

Снимки: Ambro, Gregory Szarkiewicz  FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

  1. Petya Ivanova каза:

    Вредно ли е почистването с ултразвук при бременност и защо