Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Зъб за зъб? Цената, която може да не се плаща по време на бременността

#

д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Казват, че едно бебе по време на бременността отнема минимум един зъб. Такава аритметика е доста наивна, но от друга страна не е съвсем неуместна - много жени се оплакват, че бременността ги е лишила от здрави зъби. Какво е необходимо да направите, за да не се случи това с вас?

 

След гинеколога – при стоматолог. Ако съмненията ви, че сте бременна, се потвърдят, първият или един от първите лекари, когото трябва да посетите след женската консултация, трябва да бъде стоматологът. Дори и ако досега не сте се оплаквали от проблеми със зъбите.

 

В устната кухина нормално има около 50 милиона бактерии, които се хранят главно с въглехидрати. Явно микробите нямат основания за оплакване, затова и се размножават със сериозна скорост, особено ако сте любител на сладкото. Бременността е съпроводена от повишен апетит, свързан и с прием на още по-голямо количество въглехидрати. А честото гадене в първото тримесечие води до повишена киселинност на слюнката. Кисела среда и въглехидрати – какво още да искат бактериите? Нараства и потребността на организма от калций и зъбният емайл е подложен на голям риск – и най-малкото нарушение на целостта му допринася за стремително развитие на кариес. Та нали се развива костната система на плода и при най-малкия недостатък на калций организмът си го набавя от костите и зъбите на бъдещата майка.

 

Зъб за зъб? Цената, която може да не се плаща

Има още една причина, поради която по време на бременност и веднага след раждане е задължително да намерите време за посещение при стоматолог. Това е гингивитът, който смело може да се нарече болест на века.  От гингивит страдат, често без да знаят, не по-малко от  половината възрастни.  Това заболяване се характеризира с  разрастване на междузъбните папили, възпаление на венците и кървене. Понякога се наблюдава и подвижност на зъбите, което вече е свързано с пародонтит.  За съжаление бременните често страдат от гингивит. Ако той се е развил по време на бременността, шансът да се нормализира състоянието на устната кухина след раждане е много голям. Не така стоят нещата, ако бъдещата майка вече го е имала.

 

Лечението се свежда до противовъзпалителни мерки и системно саниране на устната кухина. Необходимо е и редовно почистване на зъбната плака и зъбния камък.  Лечението на повредените зъби по време на бременност е не само възможно, но и абсолютно необходимо. Защото след раждането може да се окаже, че вече няма какво да се лекува. Освен това кариозните зъби са просто рай за най-различни микроорганизми, включително патогенни, които могат  да са причина за заболяване както на бременната, така и на плода.

 

В партньорство с: www.bogomilstoev.com

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: