Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Недохранване по време на бременност

#

Хранителният ви статус може да повлияе не само върху вашето здраве, но и върху състоянието на бебето ви по време на бременността. Ако сте били с поднормено тегло преди бременността, риска от недохранване по време на бременността се увеличава. Недохранването се получава, когато не консумирате достатъчно калории или хранителни вещества, за да осигурите здравословен растеж и развитие на бебето си. Трябва да обръщате сериозно внимание на храненето си по време на бременността.

 

Потенциални причини за недохранване

 

Един от основните фактори, допринасящи за недохранването по време на бременността, са гаденето и повръщането. Ако са в по-тежка форма, могат да доведат до намаляване на приема на калории и основни хранителни вещества. Повечето жени имат тези проблеми в началото на бременността, но през втория триместър те значително намаляват.

 

недохранване, бременност, бебе, хранителни вещества

 

Винаги обсъждайте гаденето и повръщането със своя лекар. Той може да ви даде полезни съвети или да ви предпише лекарства за облекчаването им, ако това е необходимо. Освен това, трябва да помислите с какво се храните. Някои жени изпитват силен глад по време на бременността за дадено нещо (например шоколад). Дори и нищо друго да не ви се прияжда обаче, важно е да консумирате разнообразни храни. Консумирането само на вредни храни може да предизвика хаос в тялото ви.

 

Четете още: Бременност след спонтанен аборт: какво трябва да знаете - част 1

 

Нужди по време на бременността

 

По време на бременността, нуждите ви от калории се увеличават, но не трябва да използвате това като оправдание да ядете каквото си искате. През първите 3 месеца от бременността, имате нужда от 150 допълнителни калории дневно, за да подпомогнете развитието на бебето. След 4-ия месец нуждата от допълнителни калории се повишава на 300.

 

Нуждата от основните хранителни вещества също се увеличава, затова повечето лекари препоръчват приема на пренатални витамини. Добре е да включите в диетата си храни с високо съдържание на фолиева киселина, желязо, калий, протеини, витамин В12 и витамин D. Фокусирайте се върху разнообразното хранене, включващо продукти от всички хранителни групи, за да си гарантирате приема на необходимите хранителни вещества и за да предотвратите недохранване.

 

недохранване, бременност, бебе, хранителни вещества

 

Здравословни рискове за бебето

 

Важно е да се храните здравословно, защото е възможно е дори да не знаете, че сте бременни в самото начало на бременността. Ако страдате от недохранване още преди забременяването, това означава, че не разполагате със запас от хранителни вещества, необходим за поддържане растежа на бебето.

 

Едно от основните хранителни вещества, което е от решаващо значение за бременността през първия триместър, е фолиевата киселина. Ако не приемате достатъчно фолиева киселина чрез храната, започнете да взимате добавки, тъй като в противен случай, бебчето ви е изложено на по-голям риск от дефекти на невралната тръба.

 

Четете още: Причини за извънматочна бременност - част 1

 

Други последици от недохранването могат да включват мъртво родено бебе, преждевременно раждане, увреждане на мозъка, перинатална смърт, неразвити органи и неврологични, респираторни, чревни и кръвоносни нарушения при кърмачетата.

 

недохранване, бременност, бебе, хранителни вещества

 

Дългосрочни здравни рискове

 

Резултатите от недохранването могат да варират, според това в кой етап от бременността се е случило. То може да има дългосрочни вреди за бебето, оказващи влияние върху качеството му на живот и в зряла възраст. Недохранването по време на бременността увеличава риска от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, затлъстяване, рак на гърдата, хронична бъбречна недостатъчност, инфекциозни заболявания, психични нарушения и проблеми с някои органи. В детска възраст, лошото развитие, причинено от недохранване, може да доведе и до по-лошо представяне в училище. 


Подобни статии: