Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Говорете с детето си за секс

#

Много родители си задават въпроси за това, кога да започнат да говорят с децата си за секс, какво да кажат, как да го кажат, колко информация е допустима и къде да потърсят отговори, когато не ги знаят.

 

Не е лесно да се говори с децата на тема секс, но давайки честна, ясна и разбираема информация за сексуалното здраве е най-добрият начин да ги предпазите и да избегнете рисковете от нежелана бременност и болести предавани по полов път.

 

Трябва ли да говоря с детето си за секс?

 

Разбира се, много родители никога не говорят с децата си за секса и много деца не получават сексуално образование у дома. Но това не означава, че няма добри причини, за да се повдигне тази тема.

 

- Разговора с детето ви за секс, може да го предпази от рисковете на нобезопасения секс.

- Разговорите може да заздравят връзката по между ви.

- Може да научите нови неща от разговорите ви с детето ви.

 

Кога трябва да започне сексуалното образование?

 

Няма еднозначен отговор от каква възраст трябва да започне сексуалното образование, но определено трябва да е по-рано отколкото си мислите. Сексуалността е съществена част от това, кои сме ние, от раждането до смъртта ни. И въпреки, че тя е различна, когато сме на шестнайсет или на шейсет, тя си остава част от нас. Така,че въпросът не би трябвало да е – кога да започнете да говорите с детето си за секс, а как да говорите с него на всяка възраст и всеки етап от живота му.

 

Говорете с детето си относно секса

 

Как да разбера, че говоря по правилният нячин? Какво се прави за добро сексуално образование?

 

Информация за секса може да се получи по всяко време, навсякъде и по всяко време. Но не всяко сексуално образование е добро. Има няколко ключови елемента, които трябва да спазите независимо дали сте родител, учител или приятел.

 

- Давайте точна, актуална и ясна информация.

- Говорете на ниво, което съответства на възрастта на детето.

- Давайте достъпна информация.

 

Никога не съм говорил с децата си за секс преди. От къде да започна?

 

Няма определен принцип, по който да започнете. Но има някои общи грешки, които трябва да избягвате, когато говорите с децата си за секс. Също така, това, което казвате зависи от възрастта на детето.

 

- Определете нивото си на комфорт, относно разговорите за секса.

- Изяснете собствените си сексуални ценности.

- Използвайте походяща за възрастта информация.

- Определете специално време, в което да говорите за секс.

- Не се притеснявайте от въпроси.

 

Има ли по-добри и по лоши подходи за сексуално образование?

 

Разговорите за секса не могат да се случат в социален или морален вакуум. Няма съмнение, че изчерпателната и достъпна информация е най-добрият начин да предпазите децата си. Най-доброто сексуално обарзование помага на децата да забравят за сексуалните експерименти, преди да са готови за това. Невъзможно е друг да определи, кое е правилно за вас и децата ви.

 

Сексуалното обучение не може да гарантира, че децата няма да експериментират никога повече или да не започнат полови контакти рано, но е по-добре те да знаят как да се предпазват. По-доброто образование е важно за здравето на децата.

 

Снимка:photostock FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: