Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Тормозът в училище

#

Дали е вербален, физически или онлайн тормозът е неприятен и съвсем реален проблем, който може да се случи във всяко училище, дори и сред най-малките деца. Но преди да научите за това – какво е тормозът, какви са знаците и какво да правите, ако детето ви е засегнато от подобно поведение, то първо вие трябва да бъдете подготвени за предизвикателствата на тормоза, ако все пак възникне. Ето, какво трябва да знаете за тормоза в училище:

 

Разбиране на определението за тормоз

 

Тормозът е агресивно поведение, което е умишлено. То може да е физическо или вербално, често приемащо формата на обиди, дразнене, блъскане, удряне и друго смущаващо поведение. Важно е родителите да разберат, че насилието не е просто „децата са си деца” – това е тормоз и агресия, които не бива да бъдат толерирани.

 

Научете се да разпознавате знаците за това, че детето ви е жертва на тормоз

 

Деца, които са жертви на тормоз, може да премълчават за случващото се. Но родителите могат да обърнат внимание на това –  отказва ли детето да ходи на училище, спадане на успеха в училище, необясними наранявания и др.

 

Научете се да предотвратявате или да спрете тормоза

 

Поддържането на добра комуникация с детето си и разбирането за това, какво се случва в живота му е ключов фактор за разпознаването на знаците за потенциални проблеми в училище, включително тормоз. Важно е родителите да говорят с детето си за това и да помислите какво трябва да направите, ако то или пък някое друго дете изпитва насилие.

 

Научете  детето си за значението на емпатията

 

Култивирането на емоционалната интелигентност при децата е едно от най-важните неща, които родителите могат да направят за детето си. Съпричастността и емоционалната интелигентност дават на децата основни жетейстки умения за бъдещето. И когато децата проявяват повече съчувствие, то вероятността да бъдат агресивни е минимална.

 

Какво да правите, ако детето ви е агресивно

 

Колкото и родителите да игнориарат идеята, че тяхното дете може да е побойник, реалността е друга – всяко дете може да бъде агресивно в определени ситуации и обстоятелства. Ето някои съвети за това какво да направите, ако откриете, че вашето дете подлага на тормоз някой друг:

 

- Говорете с детето си, с други родители и всеки, който би могъл да хвърли някаква светлина върху случващото се, преди да действате.

 

- Първо си изяснете какво точно е тормозът (и за какъв вид тормоз става дума)  и тогава говорете с детето си за това.

 

- Един от най-добрите начини да предотврятите агресивно поведение у детето си, е да го научите на емпатия и емоционална интелигентност.

 

-Уверете се, че детето ви носи пълна отговорност за действията си.

 

- Помогнете му да реши проблема.

 

- Дайте добър пример. Помислете как вашите действия се отразяват върху поведението на детето ви.

 

- Ако смятате, че детето ви има проблеми с управлението на емоциите си – гняв и агресия към другите, то е добре да се консултирате с педагогически съветници или  други психично-здравни експерти.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

 1. Дани каза:

  Здравейтейте и от мен!Аз имам подобен проблем с моето дете-момченце на седем години в първи клас.Стриктен изпълнителен и постоянно мислещ дали това което прави е правилно .В началото на годината го биеха,събрахме се родителите поговорихме заедо с децата и имаше някъкъв ефект известно време.Сега обаче ,всички го гонят и никое от момчетата не иска да играе с него.Стигна се до там ,че детото ми повтаря,че само него обиждат всички и всички го мразят.Усеща се че е депресиран.Направо не знам какво да правя.Постоянно му говоря и го окуражавам за всичко.

 2. Неви Боджукова - семеен консултант каза:

  Здравей, Адриана!
  Това, което бих те посъветвала е да поговориш със класния ръководител и да споделиш с него тревогите си. Те са хората, които в такъв момент е добре да се намесят и да проследят поведението на другите деца спрямо твоето, а след това да вземат мерки как това да бъде прекратено. Сподели с класния ръководител как се чувства дъщеря ти и как това се отразява на желанието и да ходи на училище. На дъщеричката си кажи, че заедно с класната ще се опитате да се справите с проблема и я увери, че всичко съвсем скоро ще е наред, за да намалиш напрежението и страховете й. Надявам се класната да се отнесе отговорно към въпроса и да го разрешите в най-скоро време. Ако имаш и други въпроси, можеш да ми пишеш на: n.bodjukova@gmail.com

 3. адриана каза:

  Как да постъпя малката ми дъщеря всеки ден се прибира от училище и се оплаква как момчета от нейния клас и от следващите класове я биели и обиждали тя е в 1 клас и вече не иска да ходи на училище сутрин с голям зор я карам на училище а преди да има проблемите с момчетата страшно много искаше да ходи на училище дайте ми съвет как да постъпя