Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

„Мастурбация“ при подрастващите – притеснително ли е?

#

Защо някои деца мастурбират?

 

Подрастващите мастурбират по същата причина поради, която и възрастните – чувството е приятно! Телесното проучване е нормална част от израстването.

 

По време на детските години, детето ви се учи да тича, да скача , да хвърля, да рисува и (с малко късмет) да ползва гърне. То може да бъде също толкова любопитно и за гениталиите си, също толкова колкото за пръстите на ръцете и краката си, както и пъпа. Ако детето ви скоро е преминало от пелени на панталонки, то то лесно може да започне да изследва гениталиите си за първи път.

 

Четете още: Какво трябва да направя, ако се тревожа, че детето ми има проблем с развитието?

 

Как трябва да реагирате, когато малкото дете мастурбира?

 

Опитайте се да не се притеснявате. Мастурбацията не причинява физическа вреда, нито представлява риск за здравето, нито пък насърчава детето да порасне или да е сексуално нездраво. Вашето дете все още не знае какво е секс, затова мастурбирането не е сексуален акт при него.

 

При по-големите деца, категоричната секс игра може да е един от предупредителните признаци на сексуална злоупотреба или излагане на сексуални материали. Но това е малко вероятно да е причината за мастурбация при малките деца. Вашето дете вероятно мастурбира, защото се чувства добре. Дори може да го прави до достигане на оргазъм. Но това е само изучаване на тялото и на телесните усещания, и не е нещо, за което трябва да се притеснявате.

 

дете, здраве

 

Не му обръщайте внимание: Вашето дете може вече да осъзнава, че тази част от тялото е лична. В същото време не можете да проникнете в съзнанието на детето, при децата под три годишна възраст неприкосновеността на личния не означава нищо. Най-добре е да погледнете настрани и да разсеете себе си с нещо друго.

 

Четете още: Говорете с детето си относно секса

 

Отвличане на вниманието: Дори и да знаете, че мастурбацията е нормална и че много деца го правят, най-вероятно ще бъде неудобно, ако детето ви мастурбира пред другите. Така, че ако не можете да се измъкнете от неудобната ситуация шегувайки се, разсейте го. Ако ръцете на вашето дете се насочват към чатала в неподходящ момент, дръжте играчка или любима книга наблизо, за да му я дадете в този момент. Или го извикайте да ви помогне с пъзела, да си играете с блокчета или да играете с топка.

 

Гледайте вашите собствени реакции: Реакциите на родителите по време на мастурбация представляват най-голям риск за децата. Особено в случаите, когато карат детето да се чувства мръсно или палаво. Ако карате детето ви да се чувства зле, то може да асоциира това със срам и чувства на вина от сексуалността си по-късно.

 

Снимки: Serge Bertasius Photography FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: