Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Д-р Цокова за красивата детска усмивка - част 1

#

Интервю с д-р Анета Цокова, специалист по дентална медицина

 

Портал "Мама, татко и аз" (МТА): Кои са вредните навици, които най-често водят до изменения в подредбата на детските зъби?

 

Д-р Анета Цокова: Еднa от най-характерните особености на  детската възраст е растежът и интензивната динамика на процесите в детското тяло. Костите са много по-еластични, но и податливи на деформация, докато все още растат. Затова и горната челюст и небцето лесно могат да се променят под въздействие на продължителен и често повтарящ се натиск, което да доведе до неправилна подредба на зъбите.

 

Такъв вреден навик е смученето на биберон с неанатомична форма дълго време и особено след пробива на зъбките, когато влияе не само върху костите, но и върху самите зъби. Освен натискът на биберона като залъгалка, друг вреден ефект се получава, ако той се използва за хранене при наличие на зъби. Той се състои в това, че детето продължава да прилага т. нар. инфантилно гълтане, което е характерно за бебетата без зъби. При него езикът се поставя между долната челюст и гърдата или биберона.

 

След пробивът на зъбите обаче, актът на гълтане се променя и мястото на езика вече е зад зъбите. Ако продължава храненето с биберон, езикът продължава да се изнася напред и да се слага между горните и долните зъби. И тъй като езикът е мощен мускулест орган, който има огромно значение за правилното развитие на челюстите, неправилната му позиция води до аномалии в захапката и съотношението на челюстите.

 

зъби, дете, усмивка, шини

 

Подобно на биберона всеки друг предмет, който се слага в устата с цел смучене, може да повлияе при оформянето на небцето и подредбата на зъбите. Същото се отнася и за палците, хапането и смученето на долната или горната устна.

 

Четете още: Как да се погрижим за бебешките зъбки?

 

Дишането през устата може да се дължи на много фактори и почти винаги освен симптом, то е и причина за други проблеми и също влиза в групата на вредните навици. Най-често възпалението на горните дихателни пътища и тонзилитите карат детето на диша през устата, което държи езикът ниско долу в устата и го възпрепятства да извършва функцията си на оформящ небцето и горната челюст, при което те могат да останат по-тесни и средната част на лицето изглежда по-удължена, съотношението между челюстите отново е променено.

 

дете, шини, ортодонт

 

Дъвченето само на една от страните също може да доведе до промени – несиметрично развитие на мускулите, ставите и изместване на долната челюст към съответната страна. Спането само на една определена страна може да задълбочи такъв зараждащ се процес. Спането на много висока възглавница също може да въздейства върху ставите на долната челюст.

 

Четете още: Първата среща на детето със зъболекаря

 

Важно е да се отбележи обаче, че всички изброени фактори трябва да са налични продължително време и понякога да са съпроводени с други по-дълбоки причини – генетични, за да проявят негативното си въздействие. При всички случаи детето трябва да се наблюдава и съзнателно да се преценяват всички негови навици. Редовните посещения при зъболекаря често помагат да се забележат някои тенденции или да се предотвратят по-сериозни последствия от тях.

 

дете, шини, ортодонт, зъби

 

МТА: На каква възраст се слагат първите шини при децата?

 

Д-р Анета Цокова: Ортодонтските апарати се разделят на две големи групи – профилактични и лечебни. Профилактичните най-често са за премахване на вредни навици, така че те се ползват и при временното и смесено съзъбие. Лечебните апаратчета се слагат, когато вече има стабилни постоянни зъби, които могат да се използват за опора за преместване на зъбите или въздействие върху челюстите.

 

Освен това обикновено се изчакват фронталните зъби да се поникнали изцяло, за да се прецени как ще се подредят. Т.е. апаратчетата за профилактика могат да се сложат и на 4 – 5 годишни деца, а лечебните най-рано на 7 – 8 годишни. Разбира се, необходимостта от лечение и възрастта на започване се преценява от специалист ортодонт и всяко дете е строго индивидуален случай, който се нуждае от анализ – на рентгенография и на гипсови модели, направени от отпечатъци на челюстите.

 

Продължава на: Д-р Цокова за красивата детска усмивка - част 2

 

Снимки: MissMessie, Magyaatt, Rubink1 Foter


Подобни статии:

Коментари:

  1. пациент на майката на д-р А. Цокова каза:

    Ако д-р А. Цокова е наследила майсторството на майка си, то на пациентите може само благородно да се завижда.

  2. Светла Бояджиева каза:

    Много обширно и точно са изброени причините за зъбно-челюстните деформации и предотвратяването им. Благодаря на д-р Цокова за популярния стил на изложението