Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Д-р Цокова за красивата детска усмивка - част 2

#

Интервю с д-р Анета Цокова, специалист по дентална медицина

 

Продължава от: Д-р Цокова за красивата детска усмивка - част 1

 

МТА: Какво налага поставянето на шини?

 

Д-р Анета Цокова: Аномалиите могат да са свързани само със зъбите или със зъбите и челюстите. Ако само размерът на зъбите е сравнително голям за размерът на челюстите, но самите челюсти са в правилни съотношения една спрямо друга и спрямо лицето, то тогава има чиста зъбна аномалия и корекцията и е основно с естетична цел. Освен това обаче трябва да се има предвид влошената орална хигиена при струпаните зъби, например, която с течение на времето води до пародонтални проблеми – лош дъх, кървящи венци, възпаление на околозъбните тъкани, загуба на кост, разклащане на зъбите (при лоша поддръжка и погледнато в дългосрочен план). Задържането на плака в труднодостъпните за почистване места при неподредените зъби увеличава и риска от кариес на тези места.

 

При челюстните деформации вече проблемите са повече и по-трудни за решаване. Тогава освен гореспоменатите се появяват и въпросите за нарушена функция – говорна, дъвкателна (според конкретния случай), и това определя по-задължителния характер на лечението.

 

зъби, дете, ортодонт, здраве, шини

 

МТА: Какви могат да бъдат последиците, ако не се сложат шини навреме?

 

Д-р Анета Цокова: Ако ортодонтското лечение се провежда във времето на растеж на костите, шансът за успех е по-голям, продължителността на лечението е по-малка и периодът за ретентивни апарати е по-кратък. Това е принципно и много общо казано, защото много зависи каква е деформацията и какви са апаратите, които се ползват  - брекети или плакови апаратчета (т.нар. шини).

 

Четете още: Първата среща на детето със зъболекаря

 

МТА: Кога се поставят шини и кога брекети?

 

Д-р Анета Цокова: При по-леки случаи се ползват шини, при по-сериозни - брекети, което не значи, че за по-малки деформации не могат да се ползват и брекети. Основното предимство на брекетите е, че позволяват зъбите да се преместват корпусно, т.е. без да се наклоняват и не чрез промяна на остта им, а чрез цялостното им придвижване в костта. Това придвижване става с определена скорост, която да позволява костта да се моделира според нареждането на зъбите. Затова брекетите могат да се ползват и след края на костния растеж, но лечението е по-продължително и с по-дълъг, понякога доживотен ретентивен период.

 

зъби, брекети, шини, дете

 

МТА: Има ли специални ортодонтски апарати, които се поставят за премахване на самите вредни навици?

 

Д-р Анета Цокова: Да. Има такива, които предотвратяват смукането на пръсти и предмети, на долната устна и други.

 

Четете още: Как да се погрижим за бебешките зъбки?

 

МТА: Поема ли се изработката на детски шини от здравната каса или родителите трябва изцяло да заплатят лечението?

 

Д-р Анета Цокова: За децата до 18 години здравната каса осигурява по 4 манипулации на година като брой, а като видове те са вадене на зъбче, направа на пломба или лечение на пулпит или периодонтит. Консултацията с ортодонт, изготвянето на план на лечение, изработката на апарата и самото лечение се заплащат изцяло от родителя.

 

шини, зъби, дете

 

Снимки: LOVIN' A DAISY*,Adwriter, mike.wald Foter


Подобни статии: