Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Етапи на пробив на млечните зъби

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Млечните зъбки започват да се образуват още през третия месец на бременността, а започват да никнат около 6-8 месеца след раждането. Всяко зъбче се състои от коронка, шийка и корен. Коронката е видимата част, покрита с емайл, под която е разположено зъбно вещество - дентин. Във вътрешността на зъба има зъбна пулпа, която съдържа кръвоносни съдове, нервни влакна и стволови клетки. Пулпата на зъбите, която се формира още в ембрионалния етап на развитие на организма, остава херметично затворена при здрави зъби. Оказва се, че именно здравите зъбки съдържат ценно количество стволови клетки.

 

Етапи на пробив на млечните зъбиПонякога  има и изключения, при които бебета се раждат с налични две предни зъбчета. Много често поникването следва определена схема и ред на поява. Този процес преминава през няколко етапа (за повечето деца), с които е добре всеки родител да е наясно, за да не настъпи паника и излишни притеснения. За съжаление, някои от тези етапи могат да бъдат свързани със стрес, болка и неприятни усещания за вашето бебе, но и това не е задължително. Все пак информацията ще ви бъде полезна, за да знаете как да реагирате през посочените етапи.

 

През първия етап, можете да усетите изпъкванията на зъбите на вашето дете при нежно докосване с пръст по повърхността на венеца. Често дискомфортът за бебето започва в този етап.

 

Вторият етап е свързан с появата на резците или първите четири предни зъба, които пробиват. Това може да бъде болезнен процес, така че имайте готовност за него и вземете съответните мерки.

 

През третия етап започва пробивът на първите кътници, което се случва между тринадесетия и деветнадесетия месец.

 

Етапи на пробив на млечните зъбиЧетвъртият етап е свързан с появилите се вече първи кътници (молари), които се разполагат зад страничните резци и постепенно освобождават място за пробива на кучешките зъби, което се случва между шестнадесетия и двадесет и втория месец.

 

В петия етап се случва пробивът на вторите молари, което се наблюдава около 25-33 месец и при някои деца това е най-болезненият етап.

 

Дискомфортът в различните етапи на пробив може да бъде повлиян чрез няколко прости метода или чрез някои лекарствени средства, но само след консултация с педиатър. Това, което можете да направите, за да успокоите дискомфорта на вашето бебе е нежно да преминете с чист пръст по повърхността на венците, където е започнал пробивът. Другият начин е да вземете за вашето бебе специални гумени пръстени, които служат за дъвчене и също могат да успокоят неговите неприятни усещания.

 

Снимки: imagerymajestic, photostock, designs FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: