Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Храни допринасящи за кариес при децата и възрастните!

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина


Храните, които могат значително да допринесат за увеличаването на риска от кариес основно включват хранителните продукти с високо съдържание на рафинирани въглехидрати (захар) като вафли, близалки, сладки бисквити, някои зърнени закуски и подсладени напитки и сокове. Това е така, защото захарта осигурява енергия и храна за бактериите. Вследствие на използването й, бактериите произвеждат киселини, които разрушават емайла на зъбите на вашето дете. Някои пакетирани храни, като например солените бисквити и чипс могат да имат много високи нива на въглехидрати (захар). Поради този факт е важно редовно да проверявате състава на това, което купувате, за да сте достатъчно информирани кои храни и напитки съдържат високи нива на захар.


Този тип храни увеличават значително риска от развитие на кариес и неговите усложнения, особено при честа и продължителна консумация. Поради разбирането, че пълното премахване на тези храни е невъзможно, сме ви подготвили няколко съвета, които все пак да намалят риска от кариес:

 

стволови клетки, зъбчета, кариес


    - Осигурете голямо разнообразие от хранителни продукти на вашето дете, като по възможност нека те да съдържат основно продукти богати на калций и с ниско съдържание на киселини и захари.


    - Нека вашето дете да се наслади на една здравословна закуска, съставена например от сирене, плодове и мляко. Тези продукти с изключение на ябълките имат защитни качества, които помогат за предотвратяването на кариеса.


    - Оформете хранителен режим на вашето дете състоящ се от храна, богата на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести житни растения, месо и млечни продукти.


    - Ограничете максимално сладките неща като близалки, захаросани плодове и вафли, бисквити, сушени плодове, тонизиращи сокове и безалкохолни напитки.


    - Стимулирайте детето си да изплаква с вода всеки път след хранене.
 
Изключително важно е да подкрепите здравословната диета с добрата устна хигиена - миене и почистване на зъбите с конец и четка, както и редовни стоматологични прегледи.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Снимка: horizontal.integration, PetitPlat - Stephanie Kilgast Foter.com


Подобни статии: