Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кърменето и калцият

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Поддържането на здравето на устната кухина е много важно за всички бременни и кърмещи майки. Едно проучване доказва, че кърмещите майки трябва да приемат достатъчно калций в диетата си, защото липсата му може да бъде основна причина за развитието на различни орални заболявания. Някои стоматолози в световен мащаб дори препоръчват ранно отбиване, ако майката има тежки проблеми със зъбите. Въпреки това, многото ползи на кърменето показват, че то трябва да бъде насърчавано и подкрепяно, а не рано прекратявано.

 

Кариесът обхваща изключително много деца по целия свят като е установено, че той се среща по-често при деца, чиито майки или не приемат достатъчно калций чрез храната или консумират прекалено много захар, която е основен фактор за възникването и развитието на кариеса.

 

Доказано е многократно, че недостатъчния прием на калций причинява възпаление на пародонталните тъкани и увреждане на тъканите изграждащи венците. Наличието на тези увреждания постепенно предизвикат и костна загуба, което допълнително влошава симптомите на пародонтита. Имайте в предвид, че тютюнът значително влошава ситуацията.


За да бъде кърменето ефективно, както за майката, така и за бебето, майката трябва да обръща внимание на това какво и колко консумира. Повечето калории означават повече мляко, но колко точно е добре да бъде установено от диетолог, за да сте сигурни, че те са в съответствие с вашия организъм и няма да доведат до нездравословно надебеляване. Също така е добре да се уверите, че приемате достатъчно количество витамин D, защото той не е важен само за растежа на костите на бебето, но също така гарантира правилното усвояване на калция.

 

стволови клетки

 

Включете в своето меню здравословни храни като прясно и кисело мляко, месо, фасул, яйца, плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни.

 

Не забравяйте да пиете и много течности (основно вода, избягвайте газираните и подсладени напитки), включително и пресни сокове (изплаквайте всеки път устата с вода след консумацията на такива сокове). Кърменето може да доведе до изсушаване на вашата уста, затова не забравяйте да пиете достатъчно количество вода, докато кърмите. Приемът на фолиева киселина в кърмаческия период също е важен.


Освен това, грижете се за зъбите си редовно и посещавайте зъболекар на всеки три или шест месеца.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: papaija2008, Jomphong FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: