Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Няколко думи за сиренето по време на бременността

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Повишеният прием на сирене по време на бременността води до сериозно намаляване на риска от кариес при детето, сочи японско проучване.

 

Както е добре известно, зъбният кариес е най-разпространеното хронично заболяване сред децата в световен мащаб. Въпреки че не влиза в списъка на фаталните заболявания, то може много сериозно да се отрази негативно върху качеството на живот на детето.

 

Формирането на зъбите започва скоро след забременяването, но минерализацията им стартира през 13-та седмица на бременността.  Затова и приемът на достатъчно количество калций през този етап от развитието на детето е от изключителна важност за правилното изграждане на неговите зъбки.

 

бременност, зъбчета, сирене


Вследствие на посочено проучване направено от японски специалисти се установява следното:

 

 • По-високият прием на сирене по време на бременността намалява риска от кариес при децата.


• По-високият прием на млечни продукти като кисело мляко например по време на бременността също намалява риска от зъбен кариес при децата.


• Не е установена връзка между приема на обикновено краве мляко и риска от кариес при децата.


Все пак за изследователите остават неизвестни механизмите, стоящи в основата на връзката между високата консумация на сирене по време на бременност и ниските нива на кариес при децата, макар че изследванията доказват силна връзка между двете.

 

бременност, зъбчета, сирене


Другото интересно, което установили учените било, че всъщност повишеното количество на олово в кръвта на децата довежда до по-голяма податливост към развитие на кариес, но приемът на сирене довежда до нарастване на количеството калций в кръвта, който от своя страна намалява оловото. Това доказва, че нивото на олово в бременната жена може да бъде много важен фактор, за минерализацията на зъбите на детето.


Не забравяйте и че освен сирене и други продукти осигуряващи ви калций е добре да консумирате и храни богати на витамин Д, тъй като той е от изключителна важност за преработването на калция и използването му от организма.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: hin255, Suat Eman, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: