Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Почистване на устата на бебето

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Много често задаван въпрос е дали трябва почистването на устата на бебето да започне преди да е настъпил пробивът на зъбите. Отговорът е: „Да, без съмнение”. Правилното почистване осигурява здрави млечни зъби, които са необходими за нормалното хранене на детето, за безболезненото лечение на кариеса и за профилактиката на увреждания. Ранната превенция дава шанс за осигуряване и на бъдеща биологична застраховка - запазване на стволови клетки.

 

Знайте, че още преди да се е появил първият зъб е добре да си създадете навик  да почиствате с влажна марля или мокра кърпа венците на вашето бебе. За целта можете да използвате чиста вода или разредена кислородна вода в съотношение 1:1. Като е добре, почистването да се осъществява всеки път след хранене и знайте, че най-важното премахване на остатъците от храната е вечерното, преди сън.

 

бебе, зъби, почистване, четка, пастаАко се чудите как да осъществите този процес, ето малко разяснения – навийте на своя пръст навлажнена марля и преминете по всичките повърхности на устичката на вашето бебе, включително и по небцето и езика. В никакъв случай не използвайте, каквато и да е било паста за зъби, защото странният аромат може да предизвика дискомфорт във вашето бебе. Това почистване ще намали драстично риска от поява на гъбична инфекция в устата, известна като млечница. Освен това тази редовна хигиена ще направи по-лесно преминаването към четка и паста, както за вас, така и за детето ви.

 

След като се появат първите зъбки на вашето дете се появява и казуса, дали и как е добре да се почистват те. Категорично е, че всички са наясно с важността на почистването на млечните зъбчета. Първите зъбки на вашето дете ще се появат около 6-8 месец най-често, като когато това се случи е добре да сте наясно как да се погрижите за тях. (Ако все пак не се появят в този период, то изчакайте до 13-14 месец и не бързайте да се паникьосвате).

 

Четете още: Орална хигиена през определени периоди от живота

 

Тяхната хигиена може да се осъществи по два начина – или с навлажнена марля или с подходяща за възрастта четка с малка глава и удобна дръжка. Изборът между двете зависи от това дали се чувствате подготвени да използвате четка. Ако това е така, то пред вас отново стои избор – дали с паста или без паста. И двата варианта са подходящи за възрастта, като ако започнете в началото без паста, то когато усетите, че вашето дете е свикнало с грижата за зъбките му, можете да започнете да използвате подходяща за възрастта паста. (Четете внимателно опаковките и до 6 год. възраст избягвайте пасти с флуор).

 

бебе, зъби, почистване, четка, паста

 

Започвайки с малко паста, то не превишавайте препоръчаното количество, което е с големината на грахово зърно. Така ще намалите погълнатата паста и образуваната пяна, което понякога затруднява почистването. Не забравяйте, че почистването след пробива е добре да се осъществява сутрин и вечер след хранене като е препоръчително да се опитате да почистите и езичето на детето ви. След почистването с малко количество паста, изплакването не е задължително освен ако не е изрично упоменато от производителя.

 

Четете още: Здрави зъбки на мама – здрави зъбки на малчо

 

В началото не е необходимо да използвате конец за зъби и това е възможно, докато не поникнат по-голямата част от зъбите и не се допрат плътно едни до други. Когато това се случи, опитайте се да създадете навик за използване на конец.

 

Снимки: phanlop88, imagerymajestic, Jomphong FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: