Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Пробив на млечните зъби

#

д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Въпреки че млечните зъби няма да останат за дълго в устата на вашето дете, те изпълняват множество функции. Бебешките зъби участват в изграждането на структурата на лицето и дават възможност на челюстите нормално да обработват храната, като така спомагат за адекватното хранене на детето. Освен това тези зъбки взимат участие и в нормалното произнасяне на думи. Като цяло млечните зъби се появяват в определен ред в устата, обикновено преди десетия месец от раждането.

 

Преди да се появи в устната кухина, зъбчето започва да предизвиква изменения в областта на лигавицата, където се очаква неговия пробив, което е около 6-ият месец след раждането. Поникването на млечните зъби на бебето може да доведе до чести изблици на плач, избухливост, както и до дъвченето на твърди предмети.

 

Вижте още: Грижа за зъбите на децата

 

Първите зъби на бебето, които започват постепенно да пробиват, са долните централни резци, това се случва на възраст между 6 и 10 месеца. Момичетата обикновено имат по-бързо развитие, което довежда и до по-ранен пробив в сравнение с момчетата.

 

млечни, зъби, месец, пробив, поява

 

Горните централни резци се появяват скоро след като пробият долните центални зъби в периода между 8 и 12 месечна възраст. Горните и долните странични резци се появяват съответно между 9 и 13 и от 10 до 16 месец. Горните кучешки зъби се появяват между 16 и 22 месец, а долните кучешки зъби поникват между 17 и 23 месец. Горните първи кътници се появяват между 13 и 19 месец, а долните първи кътници се появяват от 14 до 18 месечна възраст.

 

Последните четири детски зъба, които се появяват в устата на детето са долните втори кътници, които се появяват на възраст между 23 и 31 месеца, както и двата горни втори кътници, които поникват между 25 и 33 месец.

 

Вижте още: Добро здраве за детската усмивка

 

Зъбите на бебето по принцип растат по двойки. Например, двата горни кучешки зъба растат едновременно. На всеки шест месеца поникват по 4 нови зъба. Друг интересен факт е, че зъбите се сменят в същия ред, в който поникват като това започва между 6 и 7 годишна възраст.

 

Схемата може да изтеглите от тук: Пробив на млечните зъбки

 

д-р Богомил Стоев

Снимки: photostock FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: