Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Пробивът на постоянните зъбки

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Пробивът на постоянните зъбки е един много интересен процес. При него понякога се случва, така че постоянните долни резци се появяват зад млечните. Някои наричат това - зъби на акула. Последното не винаги е проблем и повод за притеснение, но за всеки случай е по-добре да се консултирате със своя зъболекар.

 

Обикновено процеса на пробив на постоянните зъби се случва, така че те бавно се разполагат под корена на млечния зъб и го разграждат по пътя на своята поява. Вследствие, на което се стига до разклащане на временно зъбче и респективно до неговото отпадане и освобождаване на място. Това обаче не винаги се случва, особено когато няма къде да пробие новото зъбче. Тогава то се появява на място, до което може да достигне чрез най-малко съпротивление при своята поява в устата. Ето защо понякога се наблюдава разполагане на постоянните зъбки зад млечните.

 

Пробивът на постоянните зъбки

 

Но не се тревожете, защото новопоявяващите се зъбки могат да се предвижат напред в правилната позиция с намесата на зъболекаря, който контролирано ще създаде място за тяхното разположение. Добрата новина е, че с помощта на вашия зъболекар, ако временното зъбче все още не е отпаднало и при условие на запазен корен може да бъде предадено за извличане на стволови клетки.

 

Често зъбите пробиват по двойки, така че ако единият зъб от двойката не е правилно появил се, то аналогичният зъб, но от другата страна също вероятно няма да бъде нормално разположен.

 

Независимо от всичко посочено по-горе е добре да знаете, че последователността на поникване на постоянните зъби е почти предвидим процес.

 

Пробивът на постоянните зъбки

 

Според множество проучвания първите, които се появяват в устата на вашето дете са първите кътници, които се разполагат зад вторите млечни молари (кътници). Това обикновено се случва на 6-7 годишна възраст. Понякога вместо тях първо се появяват две предни зъбчета и след това първите постоянни молари. Като цяло до около 12-13 години пробиват всички зъби с изключение на мъдреците, които поникват по-късно или могат изобщо да не се появат. Последното не е повод за тревога, защото се наблюдава тенденция за намаляване на броя на зъбите на хората, поради начина ни на хранене.

 

Ето установените периоди на пробив на постоянните зъби:

 

 

Горните зъби

Долни зъби

Централни резци

6-7 години

6-7 години

Странични резци

8-9 години

8-9 години

Кучешки зъби

11-12 години

11-12 години

Първи премолар (първи предкътник)

10-12 години

10-11 години

Втори премолар (втори предкътник)

10-12 години

10-12 години

Първи кътник

6-7 години

6-7 години

Втори кътник

12-13 години

11-13 години

Третия кътник (мъдрец)

17-21 години

17-21 години

 

Схемата за пробив на постоянни зъбки можете да изтеглите от Пробив на постоянни зъбки.

 

пробив, зъбки

 

Снимка: adwriter, cindy47452 Foter.com


Подобни статии:

Коментари:

 1. Антония каза:

  Здравейте! Горен десен резец падна края на октомври, но още не е излязъл(април),преди 2 години точно този зъб беше травмиран при падане.Какво трябва да направим-снимка?

 2. Иваничка Тодорова каза:

  Дъщеря ми е на почти 7 г. предните горни резци паднаха някаде през май, а сега е края на октомври и не са избили. Има ли причинина да се притеснявам?
  Благодаря предварително!

 3. Лилия Симеонова каза:

  Здравейте, бих искала да попитам за мойто момче, което е на 6г. и 10м. Преди около месец му падна предното долно зъбче! Пониква постоянен. Сега до него, зад другия млечен от вътрешната страна на реда е набол нов зъб. Този зъб ятрябва да измести млечния, но той е много навътре извън реда! Ще може ли да се нареди до другия?

 4. Милена Стоянова каза:

  Здравейте. Нужно ли е да се вадят млечните зъби- кътници на дете на 13 г? Има зародиш, но млечните не се клатят.

 5. Гергана Киркова каза:

  Здравейте, моят син е на 7 години. Преди 3-4 месеца му падна горен десен резец и все още няма поникнал постоянен зъб, а дори мястото вече е заздравяло. Въпросът ми е нормално ли е в такъв голям период от време да не поникне новия зъб и ще успее ли сам да пробие след като е заздравяло мястото? Благодаря предварително.