Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Растеж на постоянните зъби

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

В даден момент всяко дете започва да губи своите временни зъбки и да ги заменя с постоянни.

 

Независимо от предстоящата смяна е добре да сте наясно, че млечните зъби са важни не само, защото взимат активно участие в храненето, а и поради факта, че осигуряват и запазват място за бъдещия пробив на постоянните. Когато стартира процесът на поява на постоянните зъби и те започнат да си проправят път в посока към устата, коренът на млечното зъбче постепенно се разрушава. Именно поради това се стига до разклащането на млечните зъбки и последващото им отпадане.

 

Смяната започва най-често в същата последователност, в която са пробили млечните зъби. Така всеки отпаднал зъб, осигурява място за нов, но постоянен.

 

Обикновено този процес започва на около шест до седем годишна възраст, когато се появява първия зъб от новото съзъбие. Най-често това са първите долни резци или първите кътници, следвани от горните централни резци. Тази смяна може слабо да засегне храненето на вашето дете и то да започне да се храни основно използвайки последните си зъби. В този етап разклащането на предните зъбчета може да затрудни отхапването на твърди храни. По тази причина ви препоръчваме да не давате например цяла ябълка или морков на детето си, а по-добре му отрежете парче от посочените храни с подходяща големина, което то просто да сдъвче.

 

Растеж на постоянните зъби

 

Най-често, следващите подред зъбчета, които се сменят са страничните резци, които се разполагат между централните резци и кучешките. Тяхната смяна затруднява още повече отхапването, затова е препоръчително да давате на своя малчуган храни, които са лесни за дъвчене с подходяща големина.

 

След тях постепенно на около девет годишна възраст се появяват кучешките зъбчета, които най-често поникват първо на долната челюст. Тяхната поява е последвана от предкътниците, известни още като премолари. Този процес на подмяна на временни с постоянни зъбчета завършва на около 13 годишна възраст с поникването на вторите кътници.

 

Безупречната хигиена на устната кухина е от изключителна важност по време на целия процес на смяна. Затова е добре да насърчите своето дете да използва два пъти на ден, четка и паста, а когато се появят и повечето постоянни зъби, да започне използването и на конец. Освен това е необходимо и редовно да го водите на зъболекар, за да създадете добро отношение към здравето на устната му кухина.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: photostock FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

  1. Деси каза:

    Как да подсилят растежа на постоянен зъб,който изникна чак след 6 месеца от изкарването на млечния