Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Зъбът Мъдрец

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Мъдреците представляват третите кътни зъби, които поникват около 20-тата година от живота на човек, но рядко пробиват в този срок. Понякога те могат да бъдат много ценни като част от зъбната дъга и подходящи за изолиране на стволови клетки, но при млади хора.

 

Кои са най-честите симптоми, които могат да ни насочат в посока поникване на мъдреците?


Те могат да включват болка в задната част на устата, идваща зад кътниците. Тази болка може да се увеличава постепенно с течение на времето, тъй като мъдреците продължават да растат и да разместват околните зъби, което може да бъде свързано с притискане на нервите в костта. Други симптоми характерни за развитието на мъдреците са: зачервяване, чувствителност и/ или подуване около мястото на поникване.

 

Мъдреците могат да създадат проблеми, когато не са разположени в костта по правилен начин – хоризонтално, под ъгъл към вторите кътници, или да бъдат наклонени навътре (устата) или навън (бузата) към костта. Неправилната позиция на мъдреците може да доведе до увреждане на съседните зъби, както и на самата челюст. Частичното поникване под ъгъл към вторите кътници може да създаде сериозни обстоятелства за натрупване на зъбна плака и съответно поява на кариес.

 

Като цяло мъдреците, които са само частично пробили, дават възможност на бактериите да навлязат около зъба и да предизвикат инфекция, със симптоми на болка, подуване, скованост на челюстта и общо неразположение. Частично поникналите зъби често са по-податливи на кариес и гингивит (възпаление на венците), защото е трудна и почти невъзможна тяхната хигиена.

 

зъби, стволови клетки,мъдрец


Частично появилите се мъдреци могат да станат причина за поява на лош дъх, лош вкус, зачервяване и подуване на околната лигавица. Ако тази инфекция не се лекува, тя може да се усложни и да създаде още по-големи проблеми.

 

Лечение на проблемни мъдреци


Както добре ви е известно най-често използваното лечение при проблеми с тях е екстракцията. Все пак се смята, че те са се превърнали в "еволюционни реликви", защото са били полезни на нашите далечни прадеди, които са се хранели с по-груби и твърди храни. В днешно време, вследствие на развитието ни, меките храни са съществена част от нашето меню и затова ние не се нуждаем от тях, но те все пак при някои хора растат макар челюстните кости да могат да поемат не повече от 28 зъба.

 

стволови клетки, зъбчета

Снимки: imagerymajestic, artur84 FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: