Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Да уплътним вратите и прозорците: есенна подготовка

#

Съкращаването на дните през есента е намек, че зимата хлопа на вратата. Това също е намек, че трябва да започнем да мислим за това – как да запазим дома си топъл. Колко енергия хабим? Честа причина за загубата на топлина се оказват вратите и прозорците.

 

За да разберете по-добре финансовото въздействие от загубата на топлина, опитайте следното упражнение:

 

1. Вземете една двайсетолевка от портфейла си.

2. Разходете се до един спукан прозорец или отворена врата.

3. Хвърлете парите и нека вятърът ги отнесе.

 

Всичко това звучи смешно, но това всъщноост е истината, какво се случва с парите ви, когато топлината се изплъзва през прозорците и вратите в помещението. Да се справите с пукнатините чрез  улътнители е евтин начин за запечатване на отвори, пропускащи топлината и намаляване на сметките за отопление.

 

прозорци, дом, уплътнение, есен

 

Уплътнете дома си

 

Има няколко начина да се определи, дали домът ви се нуждае от уплътняване. Първо проверете за процепи около вратите и прозорците в цялото помещение. Във ветровит ден поставете ръката си по стените за да почувствате, ако въздух минава през тях. Огледайте се за светлина, която минава през процепите. Ако откриете някои от тези знаци, значи уплътняването е необходимо.

 

Четете още: Есен е! Да внесем настроение в дома си

 

Уплътнавянето може да стане чрез много материали – дърво, гума, метал, пяна и всички тях може да намерите в най-близкия железарски магазин. Различните видове уплътняване са необходими за различни приложения.

 

Ето, по-популярните начини на уплътнения, които стават еднакво добре и за врати и за прозорци:

 

есен, прозорци, уплътнение, дом

 

Уплътниение на прозорци

 

Различните видове уплътнения са подходящи за различни части от прозореца.

 

Дунапрен за уплътнение на прозорец: Това е най-лесното нещо, което може да послужи за уплътнение и е много евтино. Работи добре, ако се постави на неподвижните части на прозореца между рамката и перваза. Трябва да се постави за крилото на прозореца, по неговите краища.

 

Дунапренените ленти са с различни ширини и дебелини и може да се подбере най-подходящата за вашият тип дограма. Продават се дори асиметрични дунапренени ленти, които са произведени да компенсират разликите при изметнати прозорци.

 

Четете още: Есента: време за оживяване на интериора!

 

Широка лепенка: Този метод на уплътнение се използва, когато качеството на дограмата е много ниско и не може да се уплътни с дунапренените ленти. Произвеждат се с цвят на дограмата и могат да се залепят и от вътрешната и от външната страна на рамката.

 

прозорци, уплътняване, есен

 

Уплътняване на прозорците с плат: Ако разстоянието между външния и вътрешният прозорец го позволява, между тях може да се постави навито одеяло, плат или чорапогащник пълен с вата.

 

Уплътнение със силикон: Много ефективен начин за уплътняване на дървена дограма. Преди да пристъпите към този тип уплътнение трябва да почистите рамката много добре, след което да я облепите с тиксо, за да не нараните дървото при сваляне на уплътнението. След поставянето на силикона е необходимо да изчакате да изсъхне хубаво, за да избегнете залепването на крилото на прозореца за рамката.

 

Снимки: chudo.sveta, KennethMoyle, shutupyourface Foter


Подобни статии: