Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Есенното почистване на дома

#

Както всички знаем пролетта е идеалното време да почистим къщата си и да пренаредим стаите. Всъщност домът ни се нуждае от основно почистване и пренареждане поне два пъти годишно. Есента е много добро време да го подготвим за зимата. При едно такова почистване имате възможност да се справите с нещата и задачите, с които не сте успели до момента. Тук са изброени ключовите задачи, които да свършите по време на есенното почистване:

 

Пренаредете мебелите и рафтовете с книги

 

Един от основните акценти при есенното почистване на дома е да разместите мебелите и да сведете до минимум дреболиите, които изискват повече време за почистване. Докато пренареждате мебелите, се възползвайте да почистите и рафтовете с книги. Можете да направите прочистване и на самите книги, като отделите тези, които не искате да запазите. Помолете и децата си да направят същото. После вместо да изхвърляте книгите можете да ги дарите на някои детски дом или друго учреждение, което може да ги използва.

 

дом, почистване, мебели, книги

 

Погрижете се за прозорците

 

Ако през пролетта и лятото няма проблем в жилището да става течение, защото тогава въздухът е по-топъл, то през есента и зимата трябва да ограничим въздушните течения. Добре е да проверим вратите и прозорците при почистването им, за смачкани или скъсани уплътнения, които се нуждаят от подмяна. Разбира се това, че навън е студено не означава, че не трябва да проветряваме, но не е добре в дома ни да става течение, което не усещаме през останалото време.

 

Четете още: Да уплътним вратите и прозорците: есенна подготовка

 

При миенето на прозорците можете да добавите малко спирт в препарата за почистване, ако самия препарат не съдържа спиртно вещество. Напръскайте прозорците, после почистете с мека гъба и накрая подсушете с хартиена кърпа. В днешно време не е препоръчително да използвате вестници за тази цел, тъй като мастилата са различни от преди и може да оставят следи по стъклата и рамките.

 

есен, дом, почистване, прозорци, миене

 

Сортирайте дрехите и почистете гардероба

 

Есенното почистване е идеална възможност да почистите и пренаредите и гардероба си. Сега е времето да отделите дрехите, които вече няма да носите и да прецените кои от тях са за изхвърляне и кои можете да дарите. Направете това и с гардеробите на децата ви, от там дори ще отпаднат още повече дрехи, та те растат толкова бързо.

 

гардероб, пренареждане, сортиране

 

Не пропускайте и шкафа със спалното си бельо

 

Добре е да пренаредите и шкафовете със спалното си бельо, като използвате възможността и да прегледате чаршафите, дали някои не се нуждаят от подмяна или закърпване. Поставете тези, които използвате по-често на по-удобно място, а не толкова използваните на някои по-висок рафт. Така няма да заемат място на лесно достъпните рафтове.

 

Четете още: Есен е! Да внесем настроение в дома си

 

Погрижете се за козметиката си

 

Банята по принцип се почиства редовно, няма какво толкова да чистите при основното есенно почистване. Най-важното, което трябва да направите е да подредите и сортирате козметиката си. Основното е да проверите продуктите си за красота, за такива с изтекъл срок на годност и за такива, които не използвате. Спокойно можете да се освободите от тях.

 

козметика, чистене, срок, годност

 

Изхвърлете старата храна и лекарства

 

Обърнете особено внимание на кухнята при есенното почистване, като подредите и почистите всички шкафове и чекмеджета. След това се заемете с хладилника и фризера, не забравяйте килера. Изхвърлете всички неща, които са негодни за консумация. Също така сортирайте вашия шкаф с лекарства, от там отново трябва да изхвърлите, всичко с изтекъл срок на годност.

 

Снимки: CieraHolzenthal, newlivinghouston, gomattolson, feli*, hannah karina / Foter


Подобни статии: