Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да изчистите кухнята за по-малко от 20 мин?

#

Чистенето на кухнята е последното нещо, което ви се прави през и без това ограниченото ви свободно време като майка, работеща жена и домакиня. Имате чувството, че колкото и да миете, мръсните чинии се размножават някъде там в мивката ви и стават все повече и повече. Предлагаме ви няколко простички съвета, с които да ограничите времето за почистване на кухнята до 20 мин.:

 

Плотове без излишни уреди

 

Махнете всички уреди, които използвате веднъж или два пъти месечно от плота. Там те просто събират прах и имат нужда от постоянно бърсане. Когато ви потрябва сокоизстисквачката, просто я извадeте. Така ще ви отнеме само между 2 и 3 мин. да почистите плота.

 

Избършете шкафовете

 

Важно е да поддържате шкафовете чисти, все пак там държите продукти, храна и какво ли не. Използвайте почистващ препарат, напръскайте един по един и забършете. Не забравяйте шкафа с боклука. Това ще ви отнеме около 2-3 мин.

 

кухня, препарати, време, почистване

 

Напръскайте

 

Напръскайте уредите и оставете препарата да действа, докато вие се занимавате с други неща. Не се притеснявайте, малко по-късно ще забършете. Най-много 30 сек. за това действие.

 

Изпразнете миялната

 

Махнете всички чисти съдове от съдомиялната, за да освободите място за мръсните. Това ще ви отнеме само около 1-2 мин.

 

Заредете миялната

 

Изплакнете чиниите и чашите и заредете съдомиялната машина. Много от тенджерите и тиганите можете спокойно да поверите на съдомиялната машина, без притеснение за състоянието им след това. Това ще отнеме около 3 мин.

 

Накиснете

 

Ако нямате съдомиялна машина, накиснете чиниите, особено тези, в които е имало ястия, полепнали по тях или мазнина. Накиснете с гореща вода и препарат. Не бързайте да изплаквате, оставете ги така и се захванете с нещо друго. Това ще ви отнеме 2-3 мин.

 

кухня, препарати, време, почистване

 

Почистете пода

 

Бързо пометете пода от трохи и други мръсотии. Можете след това да минете набързо с моп или да оставите по-детайлното почистване за друг ден. Това ще ви отнеме около 3 мин.

 

Забършете

 

Спомняте си, че напръскахте уредите, нали? Време е да ги забършете. Препаратът вероятно вече е подействал добре и доста лесно ще свалите мръсотията само с едно забърсване. Това ще ви отнеме около 1 мин.

 

Четее още: Как родителите да прекарват повече време насаме?

 

Измийте чиниите

 

Ако нямате миялна и сте накиснали добре тенджери, тигани и чинии, време е да ги измиете. Те ще се почистят много лесно, защото верото и топлата вода са разградили мръсотията вече. Ще ви отнеме 10 мин.

 

Избършете хладилника

 

Не забравяйте да забършете дръжките на хладилника, там се събира доста мръсотия, понеже го пипате често с мръсни или мазни ръце.

 

кухня, препарати, време, почистване

 

Оправете кърпата

 

Всичко, което ви остава, е да сгънете кухненската кърпа, за да е съвсем чиста и оправена вашата кухня.

 

Ако спазвате всеки ден този бърз кухненски ритуал, ще забележите, че ви отнема все по-малко време. Като поддържате по този начин ежедневно кухнята, от основно почистване ще се нуждаете най-много веднъж седмично. 

 

Снимки: sibhusky2, Super 8 Kingdom City/Fulton/Mexico, Katie@, JohnE777 Foter.com


Подобни статии: