Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Ваканция с осиновено дете – част 2

#

Продължава от: Ваканция с осиновено дете – част 1

 

Запазване и създаване на традиции

 

Ако детето ви идва от отворено осиновяване или имате функционални взаимоотношения с биологичните му родители, важно е да поддържате тези взаимоотношения по време на празниците. Можете да започнете традиция да си подарявате подаръци или да обядвате заедно в любимия ресторант веднъж годишно.

 

Това ще помогне на детето да се чувства като част от по-стабилна, здрава семейна единица. Никога не разрушавайте връзката между вашето дете и неговото биологично семейство. Когато направите график за посещения, придържайте се към него. Избягвайте всякакви стресови ситуации, като поддържате отворени линиите за комуникация с биологичните родители на детето.

 

При международно осиновено дете научете традициите на неговия културен произход. Интегрирайте тези културни традиции във вашите семейни традиции, защото тези културни корени са свързани с вашето собствено семейство и това трябва да бъде признато. Направете традиционни храни, празнувайте специални празници, говорете за произхода на тези празници с членовете на семейството ви.

 

празници, почивка, дете, осиновено, семейство, родители, чувства

 

Подобен съвет може да се даде и на семействата с приемни деца. Бивши приемни деца могат да имат силни лични спомени от миналото с техните биологични семейства или други приемни семейства. Тези корени не трябва да бъдат загубени или забравени, a по-скоро да бъдат признати и да сe празнуват винаги, когато е възможно. Вашите осиновени деца трябва да разберат, че е добре да запазят положителните спомени от празниците.

 

За да засилите личната връзка с детето си, развийте някои семейни традиции заедно. Това ще помогне на детето да не се чувства като аутсайдер в семейството, в което може би вече са установени отдавна някакви традиции.

 

Четете още: Психология на осиновеното дете

 

Например, създавайте нова празнична украса всяка година. Гледайте любимите си филми заедно, направете си пуканки, чай, горещ шоколад и бисквитки за случая.

 

Избягвайте проблеми

 

Бъдете чувствителни към начина, по който биологичното семейство на детето ви се е отнасяло. Това е особено важно в смесени семейства с биологични и осиновени деца. Осиновеното дете не трябва да бъде третирано по различен начин от биологичните деца. Цялото семейство трябва да се погрижи осиновеното дете да не се чувства стресирано или изолирано, а приобщено и обичано.

 

празници, почивка, дете, осиновено, семейство, родители, чувства

 

Ако забележите проблем, обсъдете го с осиновеното дете и с останалите членове на семейството си.  Ако детето ви каже нещо, което сигнализира за проблем, обяснете му, че не всички хора реагират на осиновяването по еднакъв начин.

 

Може да е трудно за вашето дете да чуе това и още по-трудно за вас да го кажете, но ако скриете или отречете проблема, то той няма да си отиде. Чрез признаване на проблема, вие показвате на вашето дете, че разбирате чувствата му и че можете да се изправите срещу проблема заедно.

 

Говорете със семейството си за тези проблеми. Бъдете твърди и се застъпете за правата на осиновеното си дете. Това ще помогне да изградите традициите постепенно. Започнете да говорите за ваканционни планове и традиции от рано, за да избегнете неочаквани проблеми.

 

Четете още: Осиновяване - буквата на закона

 

Направете вашата почивка ясно планирана, за да знае детето ви какво да очаква. Ако можете да го избегнете, придържайте се към редовното ви ежедневие и не променяйте плановете в последната минута. Това е особено важно ако детето ви е  хиперактивно или тревожно.

 

празници, почивка, дете, осиновено, семейство, родители, чувства

 

Получаването и даването на подаръци е нещо изключително хубаво за осиновеното ви дете. Това е важно, защото традицията може да е била различна в предишните домове на детето. По този начин можете да избегнете неудобни ситуации и детето ви ще знае какво да очаква.

 

И накрая, не очаквайте перфектната почивка. Запазете чувството си за хумор и бъдете реалисти. Празниците с осиновеното ви дете може да бъдат едно много приятно изживяване, което в крайна сметка да укрепи семейната ви връзка, но не трябва да забравяте да бъдете адекватни във възникналите ситуации и да се освободите от нереалистичните очаквания. Напомняйте си всеки ден, че вие и вашето семейство ще намерите щастието, дори да има и неравности по пътя. 

 

Снимки: left-hand, LadyDragonflyCC - >;<, nix|photo Foter.com

 

Подобни статии: