Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Мъжете печелят повече от жените

#

Автор: Рая Христова

 

Мислех да започна с някаква статистика, но то не е ли очевидно?

 

Ето все пак набързо от сайта на НСИ:

 

 

Мъжете печелят повече от жените - до 4000лв годишно повече

 

По-скоро се питам: Защо? И дали това е несправедливо, или е обусловено по валидни причини?

 

ПРИРОДАТА

 

Мъжете:

1. Мъжете са по-силни физически.

2. Мислят повече рационално, отколкото емоционално. По-подредени са в мисленето.

3. Умеят да се концентрират добре върху една конкретна цел.

4. Имат вроден интерес към това кое как работи (затова са луди по техниката и обичат да човъркат по колите :)

5. Математическото, аналитично мислене им е вродено.

 

Жените:

1. Жените мислят повече емоционално, отколкото рационално. По-внимателни са към околните.

2. Умеят да вършат и следят няколко неща наведнъж, така че са добри координатори.

3. Имат вроден интерес към това как мислят хората (затова са луди по разговорите и психо-тестовете :)

4. Тактични са и са добри комуникатори.

 

ОБЩЕСТВОТО

 

Прието е, че мъжът трябва да е глава на семейството и да носи парите, да е по-силният. От жената се очаква главно да създава уюта в семейството и да върти къщата. Така че отношението ни към момчетата и момичетата е различно още откакто са малки.

 

 

Така например момченцата помагат в “мъжките” работи като боядисване, пренасяне, поправяне на колата, сменяне на брави и прочее. Момиченцата се въртят покрай майките си и се учат на “женските” работи като чистене, готвене, занимаване с малки деца.

 

Също така у момченцата нагласата е, че трябва да се оправят сами и да не молят за помощ. Обратно, у момиченцата е изгражда нагласата, че е съвсем редно да оставят някой да се грижи за тях. Така те, дори да са въоръжени с необходимия арсенал, нямат голям стимул да го използват.

 

А и после в живота “мъжките работи” за по-добре платени. С готвене и гледане на деца една жена не може да изкара толкова, колкото един мъж с работа като майстор или хамалин.

 

Вижте какво пише Фиби Дамрош в книгата си “Service Included”:

 

“Като жена на поста главен сервитьор – голяма рядкост в този толкова езотеричен свят (…) Поздравявах феминисткото си Аз за пробива през стъкления покрив на изисканата кулинария. (…)Тъй като бях единствената жена, не можех да направя сравнение с други като мен, така че попитах единствената ни Метр-жена. При последната й работа мъжете понякога получавали до 700 долара на вечер, докато тя получавала най-много до 200.

 

Нейната теория беше, че когато един мъж дава пари на друг мъж, те потвърждават йерархията си. Докато мъжете дават пари поради неудобството от динамиката между господар и прислужник, те не изпитват никакво неудобство, когато биват обслужвани от жени.

 

За жената се предполага, че тя се наслаждава от прислужването, че тя по природа се грижи за другитеи никога не може да застраши йерархията. Тя ще има късмет, ако получи едно „благодаря“ или добра дума, казана пред шефа – а понякога дори и ощипване по задника, заради доброто обслужване.”

 

*Откъсът е взет от librev.com .

 

ЗАЩО МЪЖЕТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ?

 

Първо, мъжете са по-пригодни за физически труд. Работа по строежи, хамалска работа, полска работа – това са сфери, в които жените няма как да се състезават.

 

Второ, мъжете могат да работят в по-тежки условия. На студено, на мокро, на кално, на горещо, на шумно, на запрашено. Аз поне не познавам много жени, които да работят в такива условия. Или които да искат.

 

Освен това често основните задължения в една работа могат да се вършат и от жена, но допълнителните – не. Например ако в един хранителен магазин продавачът седи само на касата, няма значение дали ще е мъж или жена. Но като дойде доставка и трябва да се разтоварва стока, една жена няма да може да се справи сама.

 

От друга страна, възможностите за работа не се изчерпват с физически труд и тежки условия.

 

В някои случаи жените определено имат предимство – детски учителки, секретарки, продавачки, промоутърки. Но пък една секретарка или учителка, както знаем, не взима колкото един строителен работник.

 

КВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД

 

А как стои въпросът с квалифицирания труд? Зависи какво се разбира под “квалифициран”.

 

Ако гледаме висшето образование мога да предположа, че завършилите са поне поравно жени/мъже, дори може жените да са повече. Проверих в сайта на НСИ – оказах се права. От завършилите висше 60% са жени:

 

 

Предполагам обаче, че жените преобладават в сферата на икономиката, социологията, психологията, езиците; мъжете преобладават в сферата на точните науки. Които и следва да са по-добре платени.

 

Отделно го има въпроса, че на високи позиции в йерархията преобладават мъжете. Също нямам статистика за това, но защо ти е телескоп за нещо, което се вижда с просто око.

 

ДЕЦАТА

 

Прието е, че ролята на мъжа е да изкарва пари, а ролята на жената е да си гледа семейството.

 

 

Което – на мен поне – ми се вижда съвършено логично :)

 

Времето за бременност и майчинство обаче определено не са плюс за кариерата на жената.

 

Дори след майчинството, когато децата са на 6-7 годинки – ако някое се разболее или има нужда от нещо, не вярвам от училището да звъннат първо на таткото.

 

Ако искат, повечето жени сигурно ще намерят начин да съчетаят кариерата и деца… но май не всички го искат.  (Което е напълно разбираемо и няма нищо лошо – стига да не прикриват причината с “правя го за децата”.)

 

БИЗНЕСЪТ

 

По лични наблюдения повечето хора със собствен бизнес са мъже, и като цяло пак изкарват повече от жените. Тази статия на Весела Чернева-Янкова потвърждава моите наблюдения, макар че и там не става ясно откъде е статистиката:

 

Българският предприемач е предимно от мъжки пол – 60% на 40% в полза на мъжете, като относителния дял на жените се покачва.

 

Основните различия между мъжете и жените се отнасят до предмета на дейност – жената предприемач по-рядко се занимава с производство и по-често с търговия от мъжете, в сферата на услугите е налице относителен баланс.Жената предприемач доста по-често регистрира фирмата си като ЕТ (63% жени, 49% -мъже), свързано с по-ограничения мащаб на дейност, което се потвърждава от статистиката, сочеща, че средната „женска” фирма е по-малка от средната „мъжка” фирма.

 

Поради тази причина мъжете предприемачи по-често наемат външни хора.Жените предприемачи са подчертано по-предпазливи при поемането на бизнес риск.

 

ВЪПРОСЪТ ОСТАВА ОТВОРЕН

 

И така, дотук видяхме, че мъжете печелят повече от жените и в работата, и в бизнеса.

 

Тоест, явлението (мъжете печелят повече) е пред очите ни, но остава отворен въпроса ЗАЩО.

 

Не мога да приема, че е само заради физическите разлики – вече не сме в каменната ера.

Не мога да приема, че е само заради майчинството – има и “бащинство”.

Не мога да приема, че е само заради конспирация на работодателите срещу жените.

 

Тогава?

 

Според мен по-скоро отговорът се корени в натрупването на всички тези фактори наведнъж, и явлението не може да се обясни само с един от тях сам по себе си.

 

Още интересни материали можете да намерите тук.

Снимки:FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: