Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Отново на работа след отпуска

#

Благоприятното въздействие на почивката върху здравето и благополучието започва да избледнява едва половин месец след завръщането ни към ежедневните задължения, според психолози.


Проучване установи, че след отпуск служителите се връщат на работа по-щастливи, с повече енергия, в добро здраве и дори са по-добри в решаването на проблеми. Подобренията в настроението им обаче започват постепенно да изчезват още в рамките на първата седмица от връщането им на работа, а след две седмици те отново се чувстват уморени.


"Почивката дава възможност да общуваме повече със семейството, партньора и приятелите, както и да „заредим батериите“, за да бъдем продуктивни и да извършваме служебните си ангажименти.", казва Джесика де Блум от Университета Радбоуд в Холандия, изследовател в областта на здравната психология.


Фактът, че ефектите от отпуската са краткотрайни, показва необходимостта да почиваме по-често през годината, за да запазим нивото на здраве и благополучие високо, допълва експертът. Констатациите на учените са на база преглед на изследвания, насочени към психическите и физическите ползи от почивката. Учените измерват благосъстоянието на 96 холандски работници, половин месец преди да излязат в отпуск, докато са на почивка, и в продължение на няколко седмици след завръщането им на работа.


Въпреки че служителите се връщат свежи и тонизирани, чувството на умора и изтощение се появява в рамките на няколко седмици.


Изследвания показват, че дължината на почивката не е от съществено значение. Важни са свободата в избора на занимания, откъсване от ежедневните ангажименти, натрупване на приятни емоции и спомени, дори ако не всеки ден е изпълнен с вълнение или релаксация.


Когато 26 немски и датски семейства са попитани за любимата си част от почивката, често срещан отговор сред родителите и децата е чувството на наслада от прекарването на време с близките хора, хапвайки сладолед.

 

Други учени установяват, че 35% от хората, които се завръщат на работа след отпуск, изпадат в необяснима депресия, определяна като следваканционен синдром. Причините са основно психологически - хората очакват с трепет лятната си почивка, а краят и връщането към сивото ежедневие ги демотивират и потискат. Затова специалистите съветват да си осигурим плавен преход от почивката към всекидневните професионални ангажименти.

 

За да избегнем депресията, трябва да се върнем към обичайния ритъм на ставане от сън, хранене и активност 5 дни преди да се върнем на работа.


Подобни статии: