Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Повръщане при котките: причини и лечение - част 1

#

Най-честата причина за повръщане при котките е поглъщане на косми или някакъв друг несмилаем материал, като трева, която дразни стомаха.  При повечето котки това се случва в един или друг момент. Чревните паразити могат да причинят дразнене на стомаха. Други чести причини са преяждане или твърде бързо хранене. Когато котенца се нахранят бързо и се раздвижат непосредствено след това, те могат да повръщат. Този вид повръщане не е сериозно.  Това може да е в резултат на храненето на няколко котенца от една паничка, което насърчава бързото поемане на храната.  Разделянето им или храненето на по-малки порции често елиминира този проблем.

 

Ако котката повръща веднъж или два пъти, но изглежда напълно нормално преди и след,  проблемът е несериозен и може да се лекува в домашни условия. Повръщането свързано с храненето често е признак на инфекциозно заболяване, бъбречно или чернодробно, или разстройство на централната нервна система.  Болести свързани с повръщане включват котешка панлевкопения, ангина, възпаление на гърлото, възпалително заболяване на червата, и инфектирана матка. При малки котки, внезапното повръщане с повишена температура е подозрение за панлевкопения.

 

Четете още: Котките и интензивното мяукане

 

Често е възможно да разберете проблема на вашата котка като обърнете внимание кога и как повръща, дали това се повтаря, и ако е така, дали е спорадично и продължително.  Колко скоро след хранене се появява? Огледайте за следи от кръв, фекален материал и чужди тела.

 

Упорито повръщане

 

Котката повръща, след това продължава да повръща пенеста, бистра течност. Това предполага развалена храна, трева, косми, и други предмети, както и някои заболявания, като инфекциозен ентерит, който дразни лигавицата на стомаха.

 

Повръщане при котките

 

Спорадично повръщане

 

Понякога котката повръща от време на време в продължение на дни или седмици. Няма връзка с храненето. Апетитът е лош. Котката има измъчен вид и изглежда апатична. Подозира се чернодробно или бъбречно заболяване, хроничен гастрит, чревно заболяване, глисти, диабет. Чуждо тяло в стомаха е друга възможност. При по-възрастните котки се подозира стомашен или чревен тумор. Наложителен е преглед при ветеринар.

 

Повръщане на кръв

 

Червена кръв в повръщаното показва активно кървене някъде между устата и горната част на тънките черва. Това най-често се причинява от чуждо тяло. Консистенцията изглежда като стара утайка на кафе, частично разградена кръв. Това също показва кървене между устата и горната част на тънките черва.

 

Всяка котка, която повръща кръв има сериозно състояние и трябва веднага да се заведе при ветеринар.

 

Продължава: Повръщане при котките: причини и лечение - част 2

Снимки: lemonade, luigi diamanti FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

 1. Д каза:

  Вече трята вечер котката ми повръща.. Нито преди, нито след това е отпаднал и дори яде отново, но се притеснявам, че може да е някаква болест на стомаха, която не може да бъде излекувана в домашни условия...

 2. митко каза:

  От 2 дни котаракът ми повръща.. малко съм притеснен от факта.. на около 6-7 месечна възраст е ..
  Имаме саседско коте с което си играят по цял ден в градината..
  Повръщането се появява след харанене ..
  Не изглежда отпаднал за котка която няма нищо в стомаха си ..
  Ако някои има идея как да предотвратя повръщането моля да ми пише..moje i във facabook
  DIMITAR DIMITROV-BO