Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Повръщане при котките: причини и лечение - част 1

#

Най-честата причина за повръщане при котките е поглъщане на косми или някакъв друг несмилаем материал, като трева, която дразни стомаха.  При повечето котки това се случва в един или друг момент. Чревните паразити могат да причинят дразнене на стомаха. Други чести причини са преяждане или твърде бързо хранене. Когато котенца се нахранят бързо и се раздвижат непосредствено след това, те могат да повръщат. Този вид повръщане не е сериозно.  Това може да е в резултат на храненето на няколко котенца от една паничка, което насърчава бързото поемане на храната.  Разделянето им или храненето на по-малки порции често елиминира този проблем.

 

Ако котката повръща веднъж или два пъти, но изглежда напълно нормално преди и след,  проблемът е несериозен и може да се лекува в домашни условия. Повръщането свързано с храненето често е признак на инфекциозно заболяване, бъбречно или чернодробно, или разстройство на централната нервна система.  Болести свързани с повръщане включват котешка панлевкопения, ангина, възпаление на гърлото, възпалително заболяване на червата, и инфектирана матка. При малки котки, внезапното повръщане с повишена температура е подозрение за панлевкопения.

 

Четете още: Котките и интензивното мяукане

 

Често е възможно да разберете проблема на вашата котка като обърнете внимание кога и как повръща, дали това се повтаря, и ако е така, дали е спорадично и продължително.  Колко скоро след хранене се появява? Огледайте за следи от кръв, фекален материал и чужди тела.

 

Упорито повръщане

 

Котката повръща, след това продължава да повръща пенеста, бистра течност. Това предполага развалена храна, трева, косми, и други предмети, както и някои заболявания, като инфекциозен ентерит, който дразни лигавицата на стомаха.

 

Повръщане при котките

 

Спорадично повръщане

 

Понякога котката повръща от време на време в продължение на дни или седмици. Няма връзка с храненето. Апетитът е лош. Котката има измъчен вид и изглежда апатична. Подозира се чернодробно или бъбречно заболяване, хроничен гастрит, чревно заболяване, глисти, диабет. Чуждо тяло в стомаха е друга възможност. При по-възрастните котки се подозира стомашен или чревен тумор. Наложителен е преглед при ветеринар.

 

Повръщане на кръв

 

Червена кръв в повръщаното показва активно кървене някъде между устата и горната част на тънките черва. Това най-често се причинява от чуждо тяло. Консистенцията изглежда като стара утайка на кафе, частично разградена кръв. Това също показва кървене между устата и горната част на тънките черва.

 

Всяка котка, която повръща кръв има сериозно състояние и трябва веднага да се заведе при ветеринар.

 

Продължава: Повръщане при котките: причини и лечение - част 2

Снимки: lemonade, luigi diamanti FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

 1. Катя каза:

  Котката ми е на 11 години яде само кранула от вчера вечерта повърна и днес цял ден не яде и не пие вода и една омърлушена взех и лускас изцока само сока трева и набрах яде и от нея и вечерта сега пак беше повърнала а нито е яла и вода не е пила дайте съвет

 2. Краси каза:

  От няколко дни Котарака ми отново не е добре ... имаше проблем пишкаше често и повръщаше постоянно заведох го ма лекар стоя в клиниката 3 дни гледаха кръв , захар на ехограф ,и ми казаха че няма нещо притеснително ,прибрах си го в нас започнахме с лека храна която ми беше препоръчана от лекаря ,и в един момент преди 2 дни започна да прави опит за повръщане отново и спря да яде , апатичен е и му сълзят очите ...
  Опытах да го закарам при лекар отново но той не ми дава да го сложа в клетката ...и сега съм притеснен ...Моля дайте ми някакъв съвет ...

 3. Simona каза:

  Kotkata mi povrashta i ne iska da qde.molq za savet

 4. Tsveti каза:

  Koteto mi e na 2 mesaca ot 2-3 dni povra6ta i driska vodno..diaria.s kakvo da do lekuvam ...pomognete mi

 5. Невена Димитрова каза:

  Имаме домашно мъжко, кастрирано коте на 1 год. От 5 дни не яде и не пие вода. Вече 2 пъти повърна топка косми, но на ехографа при ветеринаря в стомаха се видя доста голяма неплътна топка, вероятно още косми. Лекуват го с антибиотик, бусколизин и една паста за косми, но понеже не яде и не пие, не може да я повърне. Моля Ви кажете ми как да му помогнем да повърне като не иска нищо да яде. Със спринцовка му вкарвам по малко чай от лайка, но много трудно.Вчера подкожно му сложиха и глюкоза. Много сме притеснени...