Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Лечение на чувствителните зъби

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 


При чувствителни зъби обикновено се предписва специална паста и четка за зъби.


Има няколко вида зъбни пасти на пазара, направени специално за чувствителни зъби. Много често те работят на принципа на запушването малки каналчета – тубули, което довежда до намаляване на чувствителността.

 

Опитайте различни марки, за да установите коя паста ви върши най-добра работа или се консултирайте с вашия зъболекар.

 

Обикновено, избелващите пасти за зъби и тези влияещи върху зъбния камък може да влошат ситуацията, така че използвайте специална паста. Много е важно да се консултирате с вашия зъболекар за съответната паста за зъби, защото част от тези специални пасти трябва да бъдат използвани след като вече сте си измили зъбите (т.е. да имате две пасти – една обикновена и една за чувствителни зъби), а някои вършат и двете неща. Освен това се убедете, че косъмчетата на вашата четка не са прекалено твърди или си купете такава с меки косъмчета, за да не увредите допълнително венците и емайла си.

 

При наличието на проблем с чувствителност на зъбите е добре да обърнете повече внимание и на хранителните си навици. Това е така, защото някои храни могат да доувредят емайла на вашите зъби. Силно киселинните храни са основният виновник за разтварянето на емайла и излагането на дентина на контакт с външната среда.

 

Употребата на храна съдържаща нишесте и захар води до взаимодействието и с натрупана вече по зъбите плака, което довежда до произвеждането на по-големи количества киселини от бактериите. Ето защо, в тези случаи трябва веднага след хранене да изплакнете устата си за около 1 минута или да използвате дъвка без захар с ксилитолов подсладител.

 

Ако смятате, че скърцате със зъби или някой ви е казал, че това е така, то отидете в най-скоро време при вашия зъболекар за консултация и поставяне на специална пластмасова шина за лечение на този проблем.

Като заключение можем да кажем, че поддържането на добра (правилна) орална хигиена е най-добрият начин за предотвратяване на чувствителните зъби и други стоматологични проблеми, както и редовните визити при зъболекар.

 

Снимики: Naypong, digitalart FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: