Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Каква е причината за чувствителните зъби?

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Широко срещана ситуация са така наречените чувствителни зъби.

 

Хората с такъв проблем обикновено имат често усещане за болка, тъй като това състояние се проявява при хранене или пиене на горещи или студени неща. Болката може да бъде остра, стрелкаща или с подобен характер.

 

Тази чувствителност се дължи на основния слой на зъбите, наречен дентин. В неговата структура се срещат микроскопични дупчици, които представляват каналчета достигащи до пулпата.

 

Вижте още: 7 стъпки към по-красива усмивка


Обикновено, каналчетата влизат в контакт с различните храни и течности, които употребява човек, тогава когато венците се отдръпнат и топлата и студената храна, или дори прекалено сладки храни могат да повлияят върху каналчетата и да предизвикат болка.

 

зъби, чувствителни, болка

 

Това не е единствената причина за чувствителни зъби, освен нея е възможно да предизвикват същите усещания и при – изтъркан емайл, поради често и неправилно четкане на зъбите, или при консумация на твърде много киселинни храни като цитрусови плодове, чай или домати.

 

Вижте още: Могат ли плодовете да поддържат зъбите ви здрави?

 

Също така тя може да бъде причинена от заболяване на венците или свързаните с тях заболявания, но причина за чувствителни зъби може да бъде дори използването на грешен вид вода за уста или паста за зъби.

 

Каквато и да е причината, решенията са много. Ако и вие имате такъв проблем, консултирайте се с вашия дентален специалист.

 

Снимики: Naypong, digitalart FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: