Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Пародонтит

#

д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Пародонтитът представлява възпаление на всички тъкани, разположени около зъба. Всъщност това е сериозна инфекция, която вреди на меките тъкани и костите, които поддържат зъба. Всички пародонтални заболявания, включително и пародонтитът, са инфекции, които влияят на пародонта (тъканите около зъба, които поддържат зъба в нормална позиция и участват в дъвкателния процес).

 

При пародонтита алвеоларната кост около зъбите постепенно започва да се стопява и венците променят своя цвят и плътност, като е възможно да настъпи и гноетечение от тях. Процесът често е съпроводен от кървене от венците и образуване на костни джобове. Това възпаление се причинява най-често от натрупаната зъбна плака или по-точно от недобрата орална хигиена.

 

Вижте още: Зъб за зъб? Цената, която може да не се плаща по време на бременността

 

Нелекуваният пародонтит може да доведе до загуба на зъби, а също и да повиши риска от инсулт, инфаркт и други здравословни проблеми. В повечето случаи, пародонтитът е предотвратим при спазване на добра орална хигиена и редовни стоматологични прегледи.

 

Какви са възможностите за лечение на пародонтит?

 

пародонтит, възпаление ,тъкани, лечение, орална хигиена

 

Основната цел при лечението е възстановяването на доброто здраве на пародонталните тъкани около зъбите, чрез отстраняване на натрупванията от бактерии и хранителни частици по тях. По този начин се предотвратява по-нататъшното разрушаване на костите и тъканите.

 

За най-добри резултати при лечение, пациентът трябва да поддържа добра хигиена на устната кухина и редовно да посещава своя стоматолог. Правилната орална грижа включва миене на зъбите два пъти на ден и използването на конец за зъби поне веднъж дневно, както и вода за уста. При наличие на по-голямо пространство между зъбите е добре да използвате интердентални четки. Пациентите с артрит, както и тези, които имат проблеми със сръчността, могат да използват електрическа четка за зъби за по-добро почистване и отстраняване на зъбната плака.

 

Вижте още: Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло - част 1

 

Важно е да разберете, че пародонтитът е хронично (дългосрочно) възпалително заболяване, което означава, че трябва да се поддържа пълноценна орална хигиена за цял живот, в противен случай заболяването може да се задълбочи.

 

Ако добрата орална хигиена не е достатъчна за неговото лечение, то може да се наложи използването и на различни хирургични интервенции.

 

Снимки: 89studio, photostock FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: