Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Защо трябва да се посещава зъболекар на 6 месеца?

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

 

За повечето хора, планирането на редовни посещения при стоматолог вероятно е трудна задача, поради наличието на хиляди неща, които трябва да бъдат свършени извън работа. Промяната на този навик може да стане като просто осъзнаете, че зъболекарите играят важна роля в поддържането на денталното и общо здраве като цяло. Затова посещенията на 6 месеца е необходимо да се осъществят, за да се гарантира вашето здравословно състояние.


Няколко причини, които да осмислят редовните ви посещения на зъболекар:


1. Ранна диагностика на зъбния кариес:

 

Първата причина да посещавате зъболекар редовно е, че така можете да избегнете някои стоматологични проблеми, като кариес и възпаление на венците. На пръв поглед тези проблеми изглеждат незначителни, но те могат с течение на времето да се задълбочат и това може да доведе до по-тежки заболявания и усложнения. Следователно, редовните посещения при стоматолог могат да помогнат в ранната диагностиката и лечение на тези заболявания.


зъболекар2. Бели и чисти зъби:


Повечето хора се опитват да мият сутрин и вечер зъбите си, както и да ги почистват с конец, но дори и това може да не бъде достатъчно. За ефективна хигиена на устната кухина, трябва да знаем какъв е правилният начин и редовно да отстраняваме натрупания зъбен камък. Вашият стоматолог може да ви помогне с това, за да почиствате по-ефективно вашата уста. Все пак не трябва да забравяме, че запазването на всички зъби е важно за това как изглеждаме и как ни възприемат хората. Така посещавайки своя зъболекар на всеки 6 месеца или по-често, ще можете да се освободите от натрупания зъбен камък и плака, които могат да допринесат за влошаването на цялостното ви здраве.


3. Навременно диагностициране на тежки стоматологични заболявания:


Според едно проучване проведено в САЩ, всяка година повече от 30 хиляди души развиват рак на устната лигавица. Ранното диагностициране на подобен род тежки стоматологични заболявания може да промени драстично тяхната прогноза и разпространение.

зъболекар4. Ранна диагностика на заболяванията на венците:


Неправилните хранителни навици могат да доведат до развитието на няколко заболявания на венците, които могат да предизвикат загубата на зъби и други сериозни измения в оралното здраве. Редовното посещение на зъболекар дава възможност проблемите с венците да бъдат диагностицирани в ранен стадий и да бъдат излекувани в по-кратки срокове, ако това е възможно.


Добре е да не давате шанс на вашите дентални проблеми да се разпространяват и задълбочават. Ако осигурите добри грижи за зъбите и венците си, те ще останат в добро здраве през целия ви живот. Не забравяйте, че редовните стоматологични прегледи са от съществено значение не само за оралното здраве, но също така помагат за поддържане на цялостното здраве. Някои от най-често срещаните заболявания като сърдечно-съдовите, рак на панкреаса и инсулти са свързани със заболяванията на венците. Ако не се диагностицират навреме, стоматологични проблеми могат да станат сериозни и да доведат до тежки здравословни затруднения. Превенцията винаги е по-добра от лечението. Посещаването на зъболекар поне два пъти годишно, не само ще ви помогне да имате здрави и красиви зъби, но ще ви спести време и пари в дългосрочен план. Така че, насрочете своя преглед днес.

 

Снимки: Gregory Szarkiewicz, koratmember FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: