Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Страхът от раждането

#

Автор: Валентин Робов

Психолог

II САГБАЛ „Шейново”, гр. София

 

По време на бременността много жени се чувстват уплашени или притеснени от самия акт на раждане. Състоянието на безпокойство, нервност и стрес в някой случай може да предизвикат по-ранното появяване на бебето. Непрекъснатите въпроси относно периода преди, по време и след раждането, тормозят бъдещата майка и пораждат в нея несигурност. Някои жени осъзнават, че се чувстват изключително уплашени, което ги кара да постъпят по най-правилния начин - да потърсят професионална помощ. Най-често неприятната емоция е породена от убеждението, че раждането е опасно и/или причиниява силна болка. Този страх може да обсеби вашето съзнание, да погълне мислите, мечтите ви и да унищожи радостта от предстоящото щастливо събитие. Страхът от раждане може да варира от разбираем и често наблюдаван, до много неприятен – има жени, които колкото и да искат бебе са патологично обзети от страха свързан с бременността и акта на раждане (токофобия), но се среща в изкючително малък процент.

 

Четете още: Митове и легенди за раждането!

 

раждане, страх, депресия, токофобия

 

Страхът от раждане би могъл да бъде породен от редица причини, но най-често срещаните са:

 

- Страхът от познание – генерира се покрай непрекъснатото желание на жената да научи все повече за бременността, но наблягайки на негативната страна при положение, че обикновено тя няма сериозни оплаквания. Бременната отделя голяма част от времето си – четейки, гледайки и интересувайки се основно от обезпокояващи състояния свързани с бременността, които впоследствие приписва на себе си и си внушава.

 

Четете още: Знаците за началото на раждането

 

- Генерализирана тревожност - има жени, които са природно или наследствено по-емоционални и по-тревожни. Понякога и други членове на семейството допринасят за общия негативен микроклимат.

 

- Травма и злоупотреба  – сексуалното насилие или дори опитът за подобно - биха били фактор за страх от раждане.

 

- Предродилна депресия -  страхът би могъл да бъде един от симптомите на депресия по време на бременност.

 

раждане, предродилна, депресия

 

Четете още: Следродилна депресия - как да помогнете на партньора си да ви подкрепя?

 

Какво можете да направите:

 

- Запишете се на курс за бременни - там ще ви помогнат да се почувствате по-контролиращи, по-подготвени и по-уверени. Най-вероятно ще намерите и нови приятели.

 

позитивно, мислене, раждане- Говорете за страховете си – с вашия партньор, близък човек, лекар, акушерка, психолог.

 

Четете още: Кога изтичат водите?

 

- Мислете позитивно – женското тяло е пригодено и създадено от природата да дава живот. Заобиколете се с позитивни хора и позитивните им истории. Търсете красивото във всяко нещо и избягвайте негативното. Припомнете си предишни предизвикателства, с които сте се справили успешно.

 

Повярвайте в себе си.  Вие ще се справите!

 

Снимки: Richiebits, NineInchNachosIII, josemanuelerre / Foter.com


Подобни статии: