Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Яйчникови кисти

#

Фоликуларни кисти на яйчника


Дължат се на свръхпродукция на фоликуларна течност в неовулирали Граафови фоликули. Предполага се, че могат да се причиняват от свръхпродукция на FSН. На големина достигат до 5-6 ст и са еднокамерни. Изпълнени са с бистра течност. Стената им е тапицирана с гранулозни клетки, повечето от които показват белези на дистрофия и атрофия поради натиска на фоликуларната течност. Понякога се касае за множествени фоликуларни кистички с диаметър от 0,5 до 10 мм.


Малките фоликуларни кисти често са безсимптомни. Те могат да инволуират или спонтанно да руптурират. Руптурата им се манифестира с краткотрайно перитонеално дразнене. По-големите кисти се придружават от болка и чувство за напрежение в малкия таз. При хормонална активност на гранулозните клетки или на клетките от theca interna foliculi се наблюдават смущения в менструалния цикъл - метрорагии, хиперполименорея и пр.

Поведение. Ако една еднокамерна (УЗ диагноза!) кистозна яйчникова формация не намалява или не изчезва в разстояние на 3 менструални цикъла, необходимо е да се пристъпва към оперативно лечение - лапарокистектомия.

Киста на жълтото тяло (kysta corporis luteri)


Дължи се на натрупване на течност в corpus luteum. Предполага се, че може да се предизвика от повишено излъчване на LН от хипофизарната жлеза. Стените на лутеиновите кисти са значително по-дебели и по-васкуларизирани от тези на фоликуларните кисти. Тапицирани са с лутеинизирани гранулозни клетки. Достигат до 6-8 см в диаметър. Най-често инволюират спонтанно. Могат да причиняват аменорея с различна продължителност и лека тазова болка. Опасно усложнение е руптурирането на кистата. В тези случаи може да се наложи спешна лапаротомия, поради сформиране на хемоперитонеум. В останалите случаи поведението е експектативно - палпаторен и ехографски контрол на инволюцията им в продължение на 2-3 менструални цикъла.

Тека-лутеинови кисти


Дължат се на свръхстимулация на яйчника от хипофизарни гонадотропни хормони. Това настъпва понякога ятрогенно - при лечение на ановулацията, или ендогенно - под влияние на свръхпродукцията на ННG при гроздовидна бременност или хорионепителиома.


Тека-лутеиновите кисти са двустранни и най-често множествени. Яйчниците могат да достигнат в диаметър до 20 ст. Стените на кистите са тапицирани с клетки от theca interna foliculi.


След прекратяване на гонадотропната свръхстимулация (спиране на лечението с гонадотропни хормони, евакуация на гроздовидната бременност), тека-лутеиновите кисти претърпяват спонтанно обратно развитие, без да се налага оперативно лечение.
 


Подобни статии: