Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Фондация Майки за донорството - част 1

#

Портал "Мама, татко и аз" (MTA): Как се роди идеята за създаването на Фондация „Майки за донорството“?

 

Тръгнахме като „Донорска програма“ на фондация „Искам бебе“. Донорите ставаха все повече и повече и успехите наложиха създаването на фондация „Майки за донорството“, за да централизираме действията си за още по-големи успехи. Заедно с „Искам бебе“ продължаваме да сбъдваме мечти.

 

MTA: Каква е вашата мисия?

 

Над 40 000 души в България се нуждаят от донор за да имат дете. Да се сбъдне тяхната мечта е наша мисия. Донорството да бъде акт, който всеки да познава и който всеки може да извърши. Следим за законосъобразността и опазването на здравето на донора.

 

MTA: Имате ли данни за това колко двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорски репродуктивен материал?

 

Да, по официално подадени данни са над 40 000, а но неофициални вече достигат към 70 000.

 

MTA: С кои клиники работи фондацията и в кои градове?

 

С всички репродуктивни клиники в България, които имат разрешение от Изпълнителна Агенция по трансплантация да извършват процедури с донорски материал.

 

донорство, майки

 

MTA: В предварителния ни разговор споменахте, че България е на една от първите позиции за лечение на репродуктивни проблеми и разполага с едни от най-добрите специалисти. Какви са тенденциите в Европа?

 

Да, смеем да твърдим, че доказано в България са най-добрите специалисти по репродуктивно здраве. Търсенето им от организации, клиники и пациенти от Европа и света доказва техния професионализъм.

 

MTA: Освен всичко фондацията защитава правата и интересите на донорите. Как осъществявате тази дейност?

 

На първо място всеки донор, който желае е придружаван от нас по време на цялата процедура. Клиниките, които отварят вратите си за фондацията позволяват следенето на цялата процедура от координатор на фондацията. С тях сме на прегледи и изследвания, следим стимулацията на жените, тяхното ежедневно състояние, придружаваме ги на пункцията, както и оформянето на документалната част на процедурата.

 

Всеки донор, без значение дали е бил придружаван от нас или не може да се обърне към нас за помощ и при нередност или незаконоосъобразност подаваме сигнали в Агенцията по трансплантация. Фондацията следи за стрикното спазване на Наредба 28/2007г., а скоро предстои да създадем Етичен кодекс за донорството. До нас е Изпълнителна Агенция по трансплантация.

 

майки, донорство

 

MTA: Защо жените донори са повече от мъжете?

 

Смело можем да се похвалим, че мъжете стават все повече. Все още жените водят убедително в даряването на частица от себе си, за да може някой непознат да бъде родител. За съжаление мъжете сякаш още не се вслушват в проблема и не допускат, че създавайки семейство може те самите да се окажат в нужда от донор.

 

Можем да кажем, че няма мъж, който без причина си прави спермограма, за да провери състоянието си, а всъщност самите мъже в процентно отношение са по-често проблем на забременяването.

 

Мъжете, които даряват са млади мъже, които осъзнават, че нищо не им коства да дарят за да помогнат.

 

При жените е необходимо по закон да са майки и се оказва, че това е достатъчно силен мотив за да дарят. Веднъж почувствала детската обич жената –донор решава да я сподели на друга. 

 

Продължава на: Фондация Майки за донорството - част 2

 

В партньорство с:

 

майки, донорство

 


Подобни статии: