Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Фондация Майки за донорството - част 2

#

Продължава от: Фондация Майки за донорството - част 1

 

MTA: В момента фондацията готви мащабна кампания за популяризиране на донорството на яйцеклетки и сперматозоиди? Разкажете ни повече за нея?

 

Стартираме на 01 септември с над 40 информационни билборда в 20 града на България и брандиране на автобуси от градската мрежа. Със съдействието на медиите: Нова телевизия, БТВ, ТВ7 и Нюз7 – наши медийни партньори, както и печатни издания – Грация, ОК. ,Кенгуру, Моето дете, Мениджър, ежедневници и електронни медии, а се надяваме да се включат и още. .

 

Всички обединени, всяка една от тях ще информира за донорството, за акта на дарение, начините и законосъобразността.

 

Тук е мястото да благодарим специално на Ирина Тенчева, Мария Гроздева и Ива Дойчинова, които първи се отзоваха на апела ни и застават с лицата си в кампанията.

 

MTA: Какво представлява даряването на репродуктивен материал?

 

Репродуктивен материал са яйцеклетки и сперматозоиди (сперма). Даряването е процес, при който те биват извадени от един организъм и дарени на друг – непознат, защото той самия или няма никакви , или са нездрави за да има процес на забременяване.

 

Четете още: Раздавачи на надежда - част 1

 

MTA: Кои жени могат да станат донори на яйцеклетки?

 

По закон донор на яйцеклетки може да бъде всяка жена, която има поне едно родено дете и да е на възраст от 18 до 34г. включително.

 

доносрство, майки

 

MTA: На какви медицински показатели трябва да отговарят донорите?

 

Медицинските показатели са: гинекологично жената да е здрава, хормоналните и показатели да са в норма, микробиология и вирусология да са в норма и отрицателни тестове за СПИН, ХИВ, Хепатит и други. Правят се пълни изследвания и заключение от специалисти, както и психолог. Всички критерии са подробно описани в Наредба 28/2007г. на МЗ.

 

Четете още: Началото на живота – тайните под микроскоп (ВИДЕО)

 

MTA: Кой ще използва дарените яйцеклетки? Ще знае ли реципиентът кой е неговият донор?

 

Всяка клиника има програма, в която завежда своите пациенти за донорски процедури. Тези пациенти използват дарените яйцеклетки. Погрешно е тиражирането, че само по ред на включване в тази програма се определя кога ще има донор за рецепиента. Това зависи не само от времето, но и от съвместимостта на донор-рецепиент по медицински показатели, както и от моментното състояние на рецепиента.

 

Много често рецепиенти питат защо някой, който е в програмата след друг получава по-бързо донор. Това се случва, когато съвместимостта е достатъчна за процедура и физически рецепиента е готов да поеме донорска яйцеклетка. Не винаги, когато има подходящ донор рецепиента е готов да я поеме, а успеха зависи много от неговата готовност.

 

Не, реципиента няма право да знае кой е донора му и обратно. В България донорството е анонимно и безвъзмездно. Единствено дарение от сестра на сестра или от първа братовчедка по пряка линия е допустимо по закон. 

 

Продължава на: Фондация Майки за донорството - част 3

 

В партньорство с:

 

майки, донорство

 


Подобни статии: