Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Гостите и новороденото – част 1

#

Чувствахте ли се изключително специална по време на бременността? Е, време е да приемете, че след като бебето вече се е родило, то ще се превърне в център на вниманието. Да, хората обичат бебета!

 

Новото препятствие обаче е, че с появата на малката ви рок звезда, сякаш милиарди хора ще искат да дойдат на гости, за да се запознаят с нея. Разбира се, някои от тях ще са ви от помощ, а други – изобщо.

 

Предлагаме ви няколко съвета за това как да покажете малкото човече на света, но от лека дистанция – нещо като Симба в Цар лъв.

 

Не допускайте никой, пред когото не можете да плачете или пък да му кажете: „Млъкни!“.

 

Възможно е няколко души да предложат да останат покрай вас, след като бебето се роди. Това, естествено, може да е като Божи дар, така и дяволско наказание. Помислете си наистина дали искате тези хора да са наоколо в най-интимните ви моменти.

 

бебе, новородено, гости, хора

 

Вероятно ще сте твърде уморени, за да сте деликатни и умерени и вместо да кажете: „Знам, че не суче правилно, но все още свиквам с кърменето.“, е по-вероятно да сте по-груби: „Я се разкарай!“. Преценете внимателно кой предпочитате да е наоколо 24/7 в моментите, в които самоконтролът ви е напълно изключен.

 

Отложете гостите

 

Хората искат да видят бебетата веднага. Или се чувстват задължени или ги гризе любопитство. Независимо кое от двете е валидно се опитайте да отложите посещенията на напиращите гости до момента, в който се почувствате готови да ги посрещнете. Освен всичко друго и самите те ще се насладят на компанията ви доста по-пълноценно, след като мине известно време след раждането.

 

Четете още: Как да приспите бебчето?

 

Гледайте да не правите кой знае какви планове за бъдещето. Възможно е след раждането да се чувствате добре, но има вероятност в последствие да се почувствате изключително изтощени. Когато посрещате гости все пак е важно да се чувствате комфортно, нали?

 

бебе, новородено, гости, хора

 

Отидете при хората, които смятате, че ще прекалят с гостуването – не е нужно те да идват при вас

 

Понякога вашите гости нямат вина. Ако те самите нямат деца, може би нямат представа колко уморителна би могла да е грижата за едно новородено бебче. На гостите ви често им се иска да останат по-дълго, да гледат бебчето ви, да му се радват, да гугукат и каквото още се сетите.

 

И докато те се наслаждават на това прекрасно бебче, на вас ви се иска да им кажете да се махат от къщата ви, да ви оставят намира поне за глътка въздух, но… нямате достатъчно енергия дори за това!

 

Четете още: Как да успокоите плачещото бебе?

 

Именно при такива хора е много по-разумно вие да отидете, а да не чакате те да ви дойдат на гости.

 

На първо място – новородените бебчета са доста портативни, тъй като само ядат, спят и акат – това е. Така че можете да ги сложите в количката и да ги заведете навсякъде – за тях това е без значение.

 

бебе, новородено, гости, хора

 

На второ място, но не по важност - властта ще е във вашите ръце. Няма нужда да правите малки намеци, които да останат незабелязани – когато решите, можете да станете и да си тръгнете.

 

Сигурно и вие имате от онзи тип роднини и приятели, които са доста погълнати от себе си. Тези хора, колкото и да е изненадващо, могат да бъдат много зареждащи в този момент. Доста вероятно е да ви говорят повече за себе си, отколкото да се взират в бебето. Това може да се окаже много освежаващо за вас, тъй като най-сетне говорите с някого за нещо различно от бебето.

 

Продължава на: Гостите и новороденото – част 2

 

Снимки: alishabaconphotography, gemajudidas Foter.com


Подобни статии: