Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Гостите и новороденото – част 2

#

Продължава от: Гостите и новороденото – част 1

 

Дайте им задачки

 

Някои хора просто не издържат – искат да помогнат с бебето. Е, оставете ги. Тези хора са като Джак ръсели - трябва да им дадете задачка, защото в противен случай ще започнат „да дъвчат крака на масата“.

 

Оставете ги да измият чиниите, да съберат прането, да измият банята или каквото си решат. Най-лесно е просто да оставите списъка си със задачи на видимо място и ако попитат как могат да помогнат – просто им го покажете.

 

Приемете го, някои хора наистина искат да помогнат и това ще ги накара да се чувстват добре и полезни, така че просто ги оставете. Насладете се на помощта, 100% имате нужда от нея, докато се грижите за новородено.

 

Вземете подкрепление

 

Спомняте ли си за онези хора, които сякаш никога няма да си тръгнат от дома ви? Е, ако партньорът ви или близък приятел (пред когото не е необходимо да се сдържате) е у дома, докато те са на гости, можете да се оттеглите в другата стая, да поплачете на спокойствие половин час и да се върнете към следобедния чай, без никой да ви заподозре.

 

гости, бебе, новородено, хора, време

 

Лошото ченге

 

Ако смятате, че вие сте втора цигулка след бебето, само си представете как се чувства партньорът ви. Неговият шанс е да блесне в някои деликатни ситуации. Например пред братовчеда, който в течение на разговора подхвърля, че тъкмо оздравява от грип, докато същевременно люлее вашето три дневно бебе. Или пък някоя леля, която ви убеждава, че трябва да изведете бебето в снежната буря, за да изгради имунитет.

 

Тук се намесва таткото (лошото ченге) с едно твърдо: „НЕ!“. Чудите се защо – защото всички намират защитаващия татко за много сладък, а майката – за прекалено загрижена.

 

Четете още: Кога можете да изкъпете новороденото?

 

Нека носят храна

 

Много посетители обичат да носят цветя, храната обаче е доста по-добро предложение. Докато сте уморени и изтощени от грижите за бебето, домашен кекс би ви дошъл като коледен подарък. Опитайте с нещо като: „Ей, лельо, как ми се е приял от кекса ти с орехи, знаеш ли от кога го мисля!“. Почти сигурно е, че ще свърши работа.

 

гости, бебе, новородено, хора, време

 

Отнасяйте се така, както когато сте извън офиса, но трябва да отговорите на работния имейл

 

Много хора мислят, че е хубаво и мило да се появят, за да видят как се чувствате като нова майка. Това не е нещо лошо ако са от хората, на които директно можете да кажете: „Моментът не е подходящ.“. Появяването без предупреждение от останалата част от света обаче, не е приятно - не се знае в какъв момент ще ви сварят.

 

За да избегнете тези неловки ситуации, направете си гласова поща, в която уверявате хората, които ви търсят, че сте добре, живи, здрави, котката не се храни с трупа ви и че бебето е добре. Може да ви се струва малко крайно, но понякога това е единственият начин.

 

Четете още: 12 съвета за сухата бебешка кожа

 

Превантивни мерки

 

Ако ви се струва, че някой близък ще се появи на вратата ви в деня след като се приберете от болницата, започнете от рано. Можете още по време на бременността да му разкажете някоя история на приятелка, чиито роднина отишъл веднага и било много некомфортно.

 

гости, бебе, новородено, хора, време

 

Можете и да се обадите на своя близък и да му кажете как при първа възможност ще звъннете, за да се уговорите кога да ви дойде на гости (или вие да отидете). Така вероятността той да реши самосиндикално да се появи на вратата е много по-малка.

 

Снимки: alishabaconphotography, MFer Photography, mysudbury.ca - ouisudbury.ca, javiergzlez Foter.com


Подобни статии: