Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кога мога да започна да използвам регулярно сапун за бебето ми?

#

Използвайте бебешки сапун или мек сапун – от вида, който не прави много пяна, за да къпете бебето си през първите 12 месеца. Продуктите за грижа за кожата предназначени за бебета са по-щадящи и е по-малко вероятно да дразнят кожата, а и бебетата не се нуждаят от много разпенващите ефекти на обикновения сапун.

 

Нормалните сапуни са проектирани да разтварят мазнината на тялото и бебетата нямат проблем с това. Наистина не е необходимо използването на сапун, с изключение на гениталната област и гънките на ръцете и краката на бебето.

 

бебе, къпане, баня, сапун

 

Четете още: Какво да използваме при къпането на бебето

 

Докато бебето ви навърши 1 годинка се използват само продукти предназначени за бебета и много мек сапун само върху части от тялото, които наистина се нуждаят от него. Препоръчително е бебетата да се къпят три пъти седмично през първата годинка. Честите бани могат да изсушат кожата на бебето, особено през зимата. Накисването във вана със сапунена вода също може да раздразни уретрата, което повишава риска от инфекции на пикочните пътища (особено при момичетата).

 

бебе, сапун, къпане, грижа, кожа

 

Четете още: Къпане и повиване на бебе (ВИДЕО)

 

Ако бебето ви има екзема (червени петна, суха лющеща се кожа, особено по лицето, лактите и коленете), посъветвайте се с вашият педиатър да препоръча как да къпете бебето си и как да се грижите за неговата кожа. Децата с екзема могат да бъдат особено чувствителни към съставките на лосиона или сапуна. Но дори и деца, които нямат такава могат да бъдат чувствителни към съставките в продуктите за баня. Обадете се на лекаря си, ако бебето получи обрив или чувства сърбеж. 

 

бебе, къпане, кожа, грижа

 

Снимки: Clare Bloomfield, Patrisyu, artzenter  FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: