Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Кога можете да изкъпете новороденото?

#

Може ли бебето да бъде изкъпано веднага след раждането му?

 

В България практиката е бебето да се изкъпе от акушерката веднага след раждането и да бъде намазано с бебешко олио. На запад по-скоро се препоръчва бебето да се почисти с чиста, топла кърпа. Това се прави, за да се запази кремообразния бял верникс по кожата на бебето. Верниксът има две функции – да почисти кожата и да ѝ помогне да изгради естествена бариера.

 

Някои специалисти препоръчват премахването (чрез измиване) на веникса, тъй като има риск той да се задържи в гънките на кожата и да предизвика нейното възпаление.

 

В случай че бебето не е изкъпано веднага след раждането му, можете да го направите (или акушерката да го направи) 2 часа след раждането, но само ако бебето ви е здраво, родило се е с нормално тегло и има нормална температура. Също така е необходимо стаята да е затоплена.

 

бебе, баня, новородено, къпане

 

В повечето случаи акушерките къпят бебчето за първи път, за да покажат на майките как се прави. След като се приберете у дома, обаче, вие ще трябва да изкъпете бебчето си за първи път сами.

 

Кога трябва да започнете да къпете бебето редовно?

 

Това зависи от вас. Можете да започнете да къпете бебчето си още от първия ден. Друг вариант е да миете бебето с помощта на чисти памучни кърпи или мека гъба и топла вода. Можете да прилагате този метод през първата седмица.

 

Вижте още: Кога мога да започна да използвам регулярно сапун за бебето ми?

 

Не изключвайте вероятността да се нуждаете от повече време за възстановяване от раждането, особено ако сте родили чрез цезарово сечение. В такъв случай ще ви е нужно малко повече време, преди да свикнете с грижите за бебето и да се почувствате готови да го къпете спокойно.

 

бебе, баня, новородено, къпане

 

Телесната температура на новородените може да се понижи доста бързо, което от своя страна значи, че първата баня на бебето трябва да е бърза – между 5 и 10 мин. Загрейте стаята предварително, затворете всички врати и прозорци, за да няма течение и пригответе топли кърпи, в които да увиете бебето след като го изкъпете.

 

Не е проблем да къпете бебето преди да падне пъпчето му. Къпането няма да доведе до инфекция или да забави заздравяването. Просто се уверете, че сте го оставили да изсъхне добре след банята.

 

Вижте още: 12 съвета за сухата бебешка кожа

 

През първите няколко седмици е най-добре да използвате само вода, когато къпете бебчето. Можете постепенно да започнете да включвате и козметика за бебета.

 

бебе, баня, новородено, къпане

 

Колко често бебето ви се нуждае от баня?

 

Честотата на къпанията зависи от вас. Новородените обикновено не се нуждаят от баня всеки ден, тъй като нямат контакт с мръсотия. През първия месец е добре да къпете бебето максимално 2-3 пъти седмично. Честите бани могат да доведат до суха кожа.

 

Снимки: Chesi - Fotos CC, Matthieu Luna, Chris_Parfitt, Kristian Thøgersen Foter.com


Подобни статии: