Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Връзката между затлъстяването и зъбите

#

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Изследване, публикувано през юни 2009 г. във вестник за дентални изследвания показва, че оралните бактерии могат да допринесат за развитието на затлъстяването.


В изследването са участвали 313 жени с наднормено тегло, с индекс на телесна маса (body mass index) между 27 и 32. Направено е биологично сравнение на слюнката на жените с наднормено тегло с тази на други 232 жени  с нормално тегло, не страдащи от пародонтални заболявания, в следствие, на което е открита вероятността, бактериалният вид (Selenomonas noxia), намерен в 98.4% от лицата с наднормено тегло, да служи като биологичен индикатор за опасност от развитие на наднормено тегло.

 

Учените смятат, че има възможност някои от оралните бактерии да участват в процесите на тялото, които водят до затлъстяване.

 

затлъстяване, орални бактерии, зъби


Превенцията и контролът на затлъстяването обикновено започва с преглед и промяна в целодневната диета. Изследователи от Университета във Вашингтон по стоматология предполагат, че може да има връзка между високата гликемична диета (хранене с продукти, които увеличават много и бързо нивото на кръвната захар като например белият хляб) и стоматологичните заболявания.

 

Четете още: Какво да ядем, за да запазим зъбите си здрави?

 

Ферментиращите въглехидрати като рафинираното брашно, картофите, оризът и макаронените изделия, се превръщат в прости захари в устата. Експертите смятат, че тези храни могат да допринесат за повишаване на теглото, което води до затлъстяване. Връзката между тях и денталните заболявания е много интересна. При хранене с този тип храни, те се превръщат в прости захари, които се натрупват по зъбите във вид на плака, ако не се отстраняват незабавно. Плаката започва да се задържа по нашите зъби и венци, което увеличава рискът за развитие на различни форми на заболявания на венците, като гингивит и пародонтит, както и възможността за появата на кариес.

 

 

затлъстяване, орални бактерии, зъби

 

Въпреки че според някои гледни точки се оказва, че този тип въглехидрати са от съществено значение за нашето правилно хранене, предотвратяването на денталните заболявания е възможно чрез следване на строг график за дентална хигиена. Все пак е възможно след диета с ниско гликемични храни да подобрите вашето орално здраве и начинът, по който изглежда вашата талия, което значително може да увеличи цялостното ви здраве и самочувствие.

 

Продължавайки да откриваме все повече за връзката между нашето здраве и устата ни, все повече се затвърждава и разбирането, че редовната и правилна устна хигиена може да предотврати множество дентални и други видове заболявания.

 

Снимки: mark sebastian, faith goble, » Zitona «, Foter.com


Подобни статии: