Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Каква е реалната причина да имате ерекция сутрин?

#

Часът е 4 сутринта а вие се събуждате с ерекция. Но защо? Този феномен, известен като сутрешна ерекция, е изключително често срещан сред мъжете, особено в по-ранна възраст. Сутрешната ерекция си има и медицинско название - nocturnal penile tumescence (NPT).

 

Макар че обикновено забелязвате тази ерекция сутрин рано, когато се събудите, всъщност тя може да се появи между 3 и 5 пъти през нощта.

 

Сутрешната ерекция е нещо типично за юношите и младите мъже, тъй като през този период от живота нивото на хормоните се повишава, което от своя страна повишава честотата на ерекциите и нуждата от еякулация. С възрастта това явление започва да се случва по-рядко, защото нивата на тестостерон и сексуалната функция намаляват.

 

ерекция, сутрин, сутрешна ерекция, пенис, мъж

 

Но каква е причината като цяло за сутрешната ерекция? Според много хора сутрешната ерекция се получава в резултат от мокри сънища. Специалистите обаче не са на това мнение.

 

Сутрешната ерекция няма нищо общо с мокрите сънища. Учените са установили, че спонтанна ерекция може да се наблюдава дори при мъжкия фетус, докато е все още в утробата на майката.

 

Този факт навежда учените на мисълта, че мъжкото тяло спонтанно кара пениса да еректира посред нощ, за да изпрати свеж приток на кръв и съответно - кислород към пениса.

 

Четете още: Естествени начини за повишаване на либидото - част 1

 

Според други експерти, всички хора се „изключват“ напълно по време на РЕМ съня и тогава е момента, в който пенисът има свободата да води свои собствен живот, и съответно - да се втвърдява.

 

ерекция, сутрин, сутрешна ерекция, пенис, мъж

 

Трети приписват сутрешната ерекция на резки промени в нивата на хормоните. И именно тези хормони водят до появата на сънища и карат пениса да става по-чувствителен по време на сън.

 

Четете още: Секс тайни, които трябва да знаете

 

Защо обаче не се появява такава внезапна ерекция през деня (изключение правят тийнейджърите)? Всъщност мъжкият мозък отделя определени химикали по време на будно състояние, които помагат на мъжа да контролира ерекцията си и да не изпада в неловки ситуации в неподходящо време и на неподходящо място.

 

По-време на сън обаче, този възпиращ фактор изчезва и дава свобода на ерекцията да се появява колкото пъти пожелае. 

 

Снимки: M. MacKenzie, oreses, cseeman Foter.com


Подобни статии: