Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

В капана на стреса - мъжът, гневът и емоционалното откъсване

#

Броят на мъжете, живеещи под голям стрес, е достигнал огромни размери. Според изследванията, близо 43% от възрастните страдат от неблагоприятни здравословни проблеми в следствие от стрес, включително високо кръвно налягане, диабет, сърдечни проблеми и астма. Стресът често води и до главоболия, безсъние, разстроен стомах и др.

 

И въпреки че мъжете се грижат за себе си - спортуват и обръщат внимание на диетата си, в много случаи те продължават да се чувстват неудовлетворени. Понякога това чувство може да предизвика гневни изблици, когато мъжете се сблъскат с препятствия, неуважение и други неблагоприятни обстоятелства.

 

мъж, стрес, гняв, депресия, работа

 

Макар, че не всички мъже, които са подложени под стрес, посягат към чашката, много от тях не успяват ефективно да управляват чувствата и емоциите, свързани със стреса. Това допринася за изблиците на гняв или емоционално отдръпване от околните. Кариерата и личните отношения, често страдат и дори се разпадат в следствие на това.

 

По принцип хората често са стресирани в работата си. В много случаи стресът при мъжете се корени в това, че искат да удовлетворят всички, а в крайна сметка не успяват. Докато на работното място, мъжете често биват обект за възхищение и възнаграждение за хъса и дори агресивността си, но често губят концепцията за това каква роля трябва да играят в личния си живот.

 

Четете още: Комуникационни разминавания при мъжете и жените

 

Използването на различни психологически техники, медитация и т.н., може да помогне на мъжете да постигнат по-голяма яснота за собствените си ценности и желания. Тази яснота води до по-остро осъзнаване, че могат да спрат да обръщат внимание на част от нещата, които предизвикват повишаването на стрес в живота им. По този начин ще им е по-лесно да обърнат по-голямо внимание на важните аспекти от живота и да се борят с наистина важните проблеми.

 

мъж, стрес, гняв, депресия, работа

 

В наши дни, много терапевти предлагат стратегии за повишаване на способността за справяне с болезнени мисли и чувства, водещи до стрес.

 

На първо място е важно човек да се освободи от болезнените мисли, чувства, вярвания и спомени, да ги пусне да си отидат и да се отдалечи от тях. След това е важно приемането – да осигури достатъчно място за чувствата, желанията и усещанията и да им позволи да идват и да си отиват, без да се бори срещу тях.

 

Четете още: Контрол над гнева - само за мъже - част 1

 

И на последно, но не по значение, място е връзката с настоящия момент. Ако вниманието ви е ангажирано с мисли за „тук и сега“, ще се измъкнете от болезнените спомени и неприятните мисли, поставящи ви в състояние на депресия и стрес.

 

Не бъдете сами, потърсете помощ. Много мъже могат да ви разберат и имат същия проблем като вас самите. Не се откъсвайте емоционално от близките си, потърсете подкрепа и се измъкнете от изолацията в отношенията си. 


Подобни статии: