Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Защо мъжете оплешивяват?

#

Оплешивяването е част от живота на милиони мъже. Възрастните губят под 100 косъма всеки ден, a eдин здрав косъм обикновено може да се задържи около 5 години на скалпа. При мъжете окапалите косъмчета не винаги се заменят с нови. По този начин се появяват плешивите петна.

 

Този процес обаче може да отнеме много време и възрастта, от която започва загубата на коса, не е задължително да дава някакви следи по отношение на това, колко време ще мине докато мъжа ще стане съвсем плешив.

 

Има редица причини, заради които мъжете започват да оплешивяват, но ако сте мъж на възраст от 20 до 45 години и започнете да губите коса, тогава новините не са много добри. 95% сигурно е, че оплешивявате.

 

мъж, оплешивяване, коса

 

Оплешивяването може да започне в различни области, но обикновено това се случва на темето или областта на слепоочието. Първоначално изтъняването на косата прогресира в продължение на няколко години и може да доведе до обща плешивост, но по-често загубата на коса се случва в горната част на главата.

 

Четете още: Грижа за косата за мъже

 

Причина за мъжкото оплешивяване

 

Повечето мъже са генетично предразположени към оплешивяване. Това е ефектът, който някои хормони имат върху космения фоликул. Тестостеронът, хормон който се среща във високи нива при мъжете след пубертета, се превръща в дихидротестостерон от ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Дихидротестостеронът има неблагоприятен ефект върху космените фоликули - забавя растежа на косъма. Този процес постепенно изчерпва възможностите на косата и предизвиква косопад.

 

мъж, оплешивяване, коса

 

Косопадът заболяване ли е?

 

Отидете на лекар ако косата ви започне да окапва внезапно, особено ако това се случва на кичури, достатъчно големи, че да остават и по възглавницата , на гърба на дрехите и т.н. Този тип загуба на коса не представлява нормално мъжко оплешиваване, а се нуждае от диагноза. Не се притеснявайте, загубата на коса може да се получи в следствие на различни причини. Често те могат да бъдат лекувани успешно.

 

Снимки: Suat Eman, David Castillo Dominici, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: