Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Защо мъжете бягат от отговорностите?

#

На първо място е важно да отбележим, че не всички мъже бягат от отговорност. Ако трябва да сме напълно честни, мъжете, на които това им се случва много често, са по-малко от жените, които правят същото. Причините за това могат да са различни. Възможно е мъжът да е наследил родителския модел, с който е бил отгледан. Много често бягството от отговорност се дължи и на мързел или небрежност.

 

В някои случаи мъжете бягат от отговорностите, защото в миналото са поемали такива, които са ги подлагали на голям стрес и натиск. Затова в настоящето и бъдещето са склонни да ги избягват, за да не преминат отново по същия път. Поемането на отговорност е нещо, което изисква силна воля. Не всички хора обаче са еднакви.

 

Някои мъже се страхуват от загубата. В такива случаи, те са водени от страха да не се провалят. Иначе казано, те не успяват да хванат бика за рогата. Всеки човек се страхува от нещо, независимо дали го показва или не. Отговорността е едно от тези неща. Ако един мъж е завладян от страха да поема отговорности, той трябва да положи много усилия, за да преодолее препятствията. И все пак е важно да се знае, че не всички мъже са такива.

 

мъж, отговорност, бяга, опит, страх, настройка, минало, мързел

 

Мързел

 

Причините на повечето мъже, които не искат да поемат отговорност, са свързани с техния мързел. Въпреки че мъжете принципно биват силни и твърди, често някои от тях се оказват доста мързеливи. Отговорността е трудна задача и са нужни ангажираност и усилия. Не е за всеки.

 

Наследствено

 

Всички наследяваме нещо от родителите си и израстваме с него. Някои мъже имат лошия късмет да се родят в семейство, в което бащата не сее включвал в семейните ангажименти. Понякога дори атмосферата и околните, могат да изиграят тази роля и момчето да израсне мъж, който постоянно бяга от отговорностите.

 

Четете още: Как се променя връзката, когато заживеете заедно?

 

Страх

 

Страхът може да е основен фактор при много мъже, бягащи от отговорност. Може би са имали поредица неуспешни опити и разочарования в миналото си. Това води до усещане за страх от отговорностите. За някои хора звучи напълно неразбираемо, но страхът от отговорностите е съвсем реален.

 

мъж, отговорност, бяга, опит, страх, настройка, минало, мързел

 

Минало

 

Нещо в миналото може да накара мъжа съзнателно да избягва ангажираността. Възможно е това да се дължи на сериозна травма, стрес в работата или предишна интимна връзка. Те могат да формират защитен слой в съзнанието на мъжа и той да бяга от отговорностите като дявол от тамян.

 

Четете още: В капана на стреса - мъжът, гневът и емоционалното откъсване

 

Настройка

 

Поемането на отговорност изисква положително отношение. Мъжете, страхуващи се от крайния резултат и мислейки негативно или в рамка, избягват отговорностите. Негативната рамка в ума им предизвиква страх, че няма да се справят с това, за което са поели отговорност и може би затова дори не опитват.

 

мъж, отговорност, бяга, опит, страх, настройка, минало, мързел

 

Опит

 

За успешното поемане на отговорности, мъжът трябва да има натрупан известен опит. Мъжете без опит в живота си, се опитват да избегнат отговорностите, поради абсолютна липса на знания, как успешно да се справят с препятствията.


Подобни статии: