Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Болка в тестисите след тренировка

#

Тестисите са изключително чувствителни и дори лекото им нараняване може да доведе до появата на силна болка както в тях, така и в слабините и корема. Не винаги е възможно да се диагностицира причината за болката в тестисите. Тя може да се дължи на травма, херния, инфекция и дори рак. Ако получите внезапна или изпитвате хронична болка в тестисите, придружена от треска, студени вълни, гадене или имате кръв в урината, веднага потърсете медицинска помощ.

 

Травма на тестисите

 

Порестият характер на тестисите им позволява да поемат удар, но тъй като не са защитени от мускули или кости, е възможно да бъдат увредени и травмирани, особено при практикуването на контактни спортове.

 

Нормално е да изпитвате болка, подуване или посиняване заедно при травма на тестисите, но директен удар в тях може да доведе дори до разкъсване, водещо до кървене в скротума. Ако това се случи, потърсете незабавно помощ, защото е много вероятно да се наложи извършването на операция.

 

тестиси, болка, тренировка, херния, инфекция

 

Ингвинална херния

 

Когато част от червата или други меки тъкани, се преминат през разкъсване в долната част на коремната стена, имате ингвинална херния. Възможно е да почувствате болка или подуване в слабините или тестисите, която да се изостря след тренировка, включваща вдигане на тежести, навеждане, а в някои случаи - дори след кашляне.

 

Другите симптоми включват отичане, парене и болка около пубисната кост, болка в слабините и подуване на тестисите. Ингвиналната херния може да доведе до по-опасни състояния, така че не я пренебрегвайте и се консултирайте с лекар, ако забележите подобни симптоми.

 

Четете още: Растеж на гърдите при мъжете

 

Бактериална инфекция

 

Ако започнете да тренирате без преди това да сте изпразнили пикочния си мехур, повишавате риска от развитието на бактериална инфекция. Докато тренирате е възможно част от урината, намираща се в пикочния мехур, да попадне семепровода и тестисите. Ако по-голямо количество урина попадне в тестисите, мястото става перфектно за развъждане на бактерии.

 

тестиси, болка, тренировка, херния, инфекция

 

Други симптоми могат да включват умора, треска, болка при уриниране, кръв в урината и слабините, болка в долната част на гърба. Потърсете лекар в такъв случай, защото може би ще са необходими антибиотици, за да се излекувате от инфекцията.

 

Рак на тестисите

 

Въпреки че не би трябвало да чувствате болка в тестисите след тренировка, симптомите на рак на тестисите могат да идват и да си отиват и да ви стане друго да разграничите кога точно чувствате болка.

 

Четете още: Може ли да се предотврати рака на простатата?

 

Симптомите на рак на тестисите включват болка, подуване, тежест в тестисите и слабините и могат да се появят във всяка възраст. Повече от 90% от случаите на рак на тестисите са лечими, така че не чакайте, а веднага посетете лекар, ако усещате някои от изброените симптоми.

 

Снимки: Rennett Stowe, Mic445, andronicusmax Foter.com


Подобни статии: