Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как да проверите тестисите си за рак?

#

Може би не сте твърде млади, за да започнете да проверявате тестисите си за рак. Препоръчва се всички мъже над 15 годишна възраст да извършват самостоятелни прегледи на тестисите си. Ракът на тестисите макар и в рядка форма се появява най-често на възраст между 20 и 54 години. Вие трябва да правите преглед самостоятелно поне веднъж месечно. Прегледът може да е бърз, но само за минути може да ви помогне да откриете признаци на рак в ранните стадии, когато е най-подходящия период за лечение.

 

 Правете своя самостоятелен преглед на тестисите веднага след душ. Топлата вода от душа успокоява кожата на тестисите, което прави прегледът с ръка по лесен.

 

Четете още: Възпаление на тестисите при тичане

 

 Застанете пред огледалото съблечени. Изследвайте визуално тестисите и погледнете за подути области, бучки или промяна на размера.

 

рак, тестиси, здраве, мъж, превенция, бучки

 

 Изледвайте тестисите си с 2 ръце, докато се изправяте, работете по отделно с всеки тестис. Поставете палците си на върха на тестиса и пръстите по долната част на тестисите. Внимателно завъртете тестиса между пръстите си и погледнете за подути области или бучки. Също така, погледнете за промени в структурата на вашите тестиси, като например това, че са с по-странна консистенция от нормалната. Здравите тестиси имат гладка текстура, твърди са и са с овална форма.

 

Четете още: Болка по време на полов акт при мъжа

 

Съвети и предупреждения

 

Тестисите ви съдържат кръвоносни съдове и епидидима (тръбата, която осигурява сперматозоиди), те могат да се усетят по време на прегледа. Ако сте чувствате объркани, относно това как трябва да се чувстват здравите тестиси, консултирайте се с вашият лекар. С редовните прегледи, ще се научите как се чувстват нормално тестисите и ще усетите ако има някакви промени. Ако откриете бучка, не се паникьосвайте - често бучките са причинени от неракови болести.

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: