Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Подутини и бучки в тестисите

#

Въпреки, че ракът на тестисите е рядкост, не е необичайно да откриете бучка там. Има много състояния, които могат да бъдат объркани с рак на тестисите, но повечето от тях не са нещо особено.

 

Общи условия, които могат да засегнат тестисите или скротума

 

По време на развитието, тестисите се преместват надолу в скротума. Но дори в зряла възраст, тестисите могат да се придвижат сравнително лесно от скротума в корема.

 

Например, плуването в студена вода може да направи невъзможно чувстването дори и на един от тестисите, защото студеното може да направи така, че той да се прибере в корема.

 

Ако един и същ тестис винаги липсва, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете дали вашият тестис си е останал скрит.

 

Сктитите тестиси (криптохизъм) трябва да се лекуват колкото е възможно в по-ранна възраст. Възрастните, които имат скрити тестиси, трябва да се преглеждат редовно, защото рискът от тестикулярен рак нараства многократно.

 

Брадавици

 

Кожата на скротума обикновено е груба и нарастнала. Малки, карфиол-подобни повдигнати бучки може да са брадавици и трябва да бъдат лекувани от лекар. Не се опитвайте сами да ги премахнете.

 

Малки, гладки подутини по скротума и ствола на пениса са нормални и са просто космените фоликули на потните жлези. Те се проявяват, повече когато скротума е стегнат, като при студено време, и са особено забележими при еректирал пенис, където причиняват непропорционално количество напрежение.

 

Подутини и бучки в тестисите

 

Херния

 

Линията на черватата може да изпъква през пропуски в коремната кухина и да образува оток или херния – свързване на бердото и корема (ингвинална област). В някои случаи, хернията може да се придвижи в скротума. Мъжете имат по-големи рискове да развият ингвинална херния, отколкото жените, заради потенциалната слабост в коремната стена и областта на слабините.

 

Ако бучката е в скротума, това е ингвинална херния, дори импулса от кашклицата може да се почувства там. Все пак мъжете, често биват запознати с наличието на такава херния, преди да стане много голяма.

 

Следенето на теглото, поддържането на активност и правилният начин на живот ще намалят риска от херния.

 

Варикоцеле

 

Това е мека бучка в скротума, особено ако може да поставите пръста си между нея и тестиса е най-вероятно да е варикоцеле. Това е събрана стерилна течност в канала към тестиса, която е неизменно безвредна. Ако не се лекува може да нарастне до голям размер и да причини дискомфорт, така че най добре е да се премахне по-рано.

 

Варикоцеле е подобно на бучки причинени от разширени кръвоноси съдове. И двете може да изискват хирургическо отсраняване при тежки случаи.

 

Състоянието не е опасно, освен в редки случаи, когато окажат влияние и натиск върху кръвоносните съдове.

 

Подутини и бучки в тестисите

Инфекция

 

Чувствителност и топлина, които нарастват бавно в един от двата тестиса, придружени с подуване и повишаване на телесната температура, могат да бъдат причинени от инфекция. Не е задължително организмът причинител на инфекцията, да се предава по полов път, тъй като тестисите и скротума са също толкова податливи на инфекция, както всяка друга част на тялото.

 

Нелекувана инфекция може да увреди тестисите и да намали плодовитостта, така че лечението трябва да започне незабавно.

 

Най-често използваното лечение са антибиотиците. Инфекции, които засягат цялото тяло, понякога предизвикват болка и подуване. Паротит и жлезиста треска са едни от примерите, въпреки че дори грип и настинка могат да предизвикат чувствителност и болки в тестисите. Парацетамол може да помогне за облекчаване на болката, която върви с този симптом.

 

Нараняване

 

Повечето мъже са имали болезнено преживяване от удар на тестисите. Като цяло опасността от трайни увреждания намалява, след като болката изчезне. Ако болката продължава повече от няколко часа или ако се появи кръв в урината, случаят трябва да се третира като спешен, защото кървенето в тестисите може да е сериозно. Прилагането на студен компрес за не повече от 5 мин ще облекчи болката.

 

Непрекъснатото нараняване от недобре сложена седалка на велосипед може сериозно да увреди тестисите. Трябва да носите специална екипировка.

 

Усукване

 

Спонтанното усукване на тестиса прекъсва кръвоснабдяването и е малко вероятно да остане незабелязано. Силната болка, подуването и болезнеността в един от тестисите са придружени с повръщане.

 

Болката няма да отшуми, ако тестиса не се намести в правилната позиция чрез хирургическа намеса, която трябва да се направи в рамките на един час, в противен случай може да се стигне до необратимо увреждане на тестисите.

Рискът от усукване се увеличава, ако се е случвало и преди. Хирургът може да реши да зашие двата тестиса за скротума, за да предотврати завъртане в бъдеще.

 

Рак на тестисите

 

Ракът на тестисите засяга само 1 % от всички ракови заболявания при мъжете, но той е най-честият причинител на рак при мъжете на възраст от 15 до 44 години.

 

Снимки: . imagerymajestic, photostock, Ambro FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии:

Коментари:

  1. kalin каза:

    imam byci v leviqa testis i me boli

  2. kalin каза:

    imam malki buchki na ediniq testis leviq i me boli mnogo kakwo znachi tova