Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Как мога да предотвратя заразяване с полово предавани болести?

#

Погледнете фактите

 

Подгответе се с основната информация относно полово предаваните болести: Как се разпространяват те? Как можете да се защитите? Какви са вариантите за лечение?

 

Поемете контрола

 

Вeче имате фактите - сега защитете себе си и вашия партньор. Ефективните стратегии за намаляване на риска от полово предавани болести включват:

 

• Въздържание

 

Най-сигурният начин да се предпазите от полово предавани болести е да не правите секс (включително, анален, орален и вагинален).

 

полово предавани болести, зашита, презерватив

 

• Ваксинирайте се

 

Ваксините са безопасни и ефективни, затова са препоръчван начин за превенция от хепатит Б и HPV. HPV-ваксината може да ви защити от най-честите щамове на HPV. Най-добре е да си направите всички имунизации преди да станете сексуално активни. Въпреки това HPV ваксините се препоръчват за всички момичета и жени до 26, ако не са си направили всички имунизации когато са били по-млади. Също така е хубаво да се ваксинирате за хепатит Б, ако не сте били ваксинирани, когато сте били по-млади.

 

Четете още: Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

 

• Моногамия

 

Взаимната моногамия означава, че сте съгласни да правите секс само с един човек, който също се е съгласил да прави секс само с вас. Един от най-надеждните начини за избягване на полово предаваните болести е да бъдете в дългосрочна моногамна връзка с незаразен партньор. Но вие трябва да бъдете сигурни, че партньорът ви не е заразен с полово предавана болест. Затова е важно да имате открит и честен разговор с него.

 

• Намалете броя на сексуалните партньори

 

Намалете броя на сексуалните партньори - това може да намали риска от полово предавани болести. Важно е вие и вашият партньор да сте се изследвали и резултатите от тестовете са еднозначни.

 

полово предавани болести, зашита, презерватив

 

• Използвайте презервативи

 

Правилното и последователно използване на мъжки презерватив е много ефективно средство за намаляване риска от заразяване с полово предавани болести. Използвайте презерватив всеки път когато правите анален, вагинален или орален секс.

 

Важно е да знаете какъв е здравния ви статус, това е важна стъпка към предотвратяването на заразяване с полово предавани болести. Ако знаете, че сте заразени, можете да предприемете стъпки да защитите за себе си и своите партньори.

 

Четете още: Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

 

Не пропускайте да помолите лекаря си да ви изследва за полово предавани болести. И не забравяйте да помолите партньора си също да се изследва.

 

полово предавани болести, зашита, презерватив

 

Много полово предавани болести могат да бъдат лесно диагностицирани и лекувани. Ако вие и вашият партньор сте заразени и двамата трябва да получите лечение по едно и също време, за да предотвратите риска от повторно заразяване.

 

Снимки: Vichaya Kiatying-Angsulee, Serge Bertasius Photography, imagerymajestic, stockimages  FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: