Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Какво трябва да направя, ако презервативът се скъса?

#

Инциденти се случват - когато презервативът не е поставен правилно или е с изтекъл срок на годност може да се скъса или изхлузи в момент на страст. Това може да ви постави в риск от полово предавани болести, като ХИВ, или нежелана бременност.

 

Сутринта - след ХИВ превенцията

 

След такъв инцидент вие и вашият партньор трябва да се изследвате за полово предавани болести, включително ХИВ, възможно най-скоро. Ако сте били изложени на вируса ХИВ попитайте за постекспозиционна профилактика (ПЕП) още на сутринта след предполагаемото излагане. Това може да ви помогне да предотвратите инфекцията.

 

Лечението представлява едномесечен курс за ХИВ (с антиретровирусни медикаменти), които са най-ефективни, ако започнете да ги приемате веднага, но могат да подействат и до 72 часа след излагането на вируса. Нежеланите реакции могат да включват силно гадене и умора. За да намерите ПЕП, обадете се на лекар, здравна клиника или организации, занимаващи се с полово предавани болести или посетете спешно отделение.

презерватив, скъса, спешна контрацепция, ХИВ

 

Четете още: Вируси на човешкия папилом – HPV

 

Предпазване от бременност на сутринта

 

Ако сте жена и се притеснявате от нежелана бременност, помислете за "план Б". Високо-дозираните противозачатъчни хапчета са достъпни в аптеките (известни също така и като спешна контрацепция). Те могат да предотвратят бременност ако се приемат в рамките на 72 часа след рисковия полов контакт. Но тези медикаменти са най-ефективни ако се приемат в рамките на 24 часа след половия акт. Ако ви се случва от време на време да правите секс без предпазни средства е препоръчително да си купите такова хапче предварително, за да е лесно достъпно, когато се наложи.

 

секс, защита

 

 

Страничните ефекти от приема на хапчетата за спешна контрацепция могат да включват гадене, повръщане, коремна болка, умора, главоболие, промени в менструалния цикъл. Ако изпитвате силна коремна болка - отидете на лекар. Ако цикълът ви закъснее повече от седмица след прибягването до План Б, може да сте бременна и трябва да се изследвате.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Избягвайте бъдещи инциденти

 

След като тази криза е приключила, помислете защо презервативът се e скъсаl. Тези инциденти не се случват лесно. Използвате ли презервативите правилно? Използвате ли правилният вид лубрикант или презервативът е стар? Важно е да се открият проблемите, за да се избегнат бъдещи инциденти.

 

Снимки: stockimages, posterize, amenic181 FreeDigitalPhotos.net


Подобни статии: