Семейният портал

"Информираният човек се манипулира трудно!"

Жан Жак Русо

Електронен магазин
Вход към е-магазина
Радио ФЕМИЛИ
Слушайте on-line

Секс докато имам херпес – да или не?

#

Много хора се чувстват депресирани, ядосани, объркани и засрамени след като лекарят им диагностицира полово предавана болест. Притесняват се, че никога няма да имат задоволителен сексуален живот отново.

 

Някои хора смятат, че не заслужават да правят секс, заради стигмата, свързана с диагнозата. Въпреки това, много хора с полово предавани болести, все още могат да имат щастлив сексуален живот. Ето какво трябва да знаете:

 

Осъзнайте, че не сте сами

 

Много повече хора, отколкото предполагате, живеят с вируса херпес симплекс тип 2 или генитален херпес (HSV-2). Още повече са тези, които имат HSV-1, който е устен херпес. Въпреки че има по-малка стигма свързан с устния херпес и двата вида - устен и генитален, представляват предизвикателство за милиони хора.

 

херпес, секс, вирус, орален

 

Попитайте лекаря си как да контролирате херпеса

 

Всички хронични полово предавани болести са резултат от заразяването с вирус, който никога не се елиминира от тялото, но има много възможности, с които да се контролира.

 

Трябва да обсъдите тези варианти с вашия лекар, както и начините да защитите сексуалния си партньор от заразяване с вируса. Дори и вирусът да не е активен в момента, пак е възможно да бъде заразен.

 

Четете още: 5 мита за полово предаваните болести - част 1

 

Намерете подкрепа

 

Намерете група от хора, които също страдат от полово предавани болести. Има също и онлайн групи, в които ще срещнете още хора с тази диагноза. Благодарение на тях, ще видите как другите се справят с проблемите, свързани с болестта.  

 

Посетете терапевт

 

Това може да ви помогне да приемете състоянието си и да се фокусирате върху това как да продължите напред.

 

херпес, секс, вирус, орален

 

Започнете да живеете здравословно

 

Здравословният начин на живот може да ви помогне да намалите честотата на периодите, в които херпесът е активен. Осигурете си достатъчно сън, хранете се правилно, намалете стреса, направете всичко възможно да не допускате появата на херпеса. Някои лекарства също могат да помогнат.

 

Говорете с партньора си

 

Когато става въпрос за обсъждане на проблема с партньора ви, това изисква честност. Всеки има нещо, което не харесва, относно сексуалността или миналото си.

 

Трябва да бъдете ясни относно диагнозата си още в началото на връзката и ако вашият партньор не може да приеме това, то това не е правилният човек за вас.

 

Четете още: Как мога да предотвратя заразяване с полово предавани болести?

 

Може да ви е от полза за по-гладкото протичане на разговора да се подготвите с факти за болеста. Въпреки че съществува малък риск от предаване на вируса, дори когато нямате никакви рани, проучванията показват, че използването на презерватив до голяма степен намалява риска.

 

Когато имате видими херпесни огнища, е добре да се избягвате изцяло да правите секс. Използването на презервативи не може да гарантира, партньорът ви няма да се зарази с херпес.

 

херпес, секс, вирус, орален

 

Контактът на кожа с кожа, може да бъде опасен и херпесът да се прдаде. Оралният секс също може да доведе до това. Ако имате генитален херпес, може да го предадете напартньора си при орален секс. Ако имате херпес тип HSV-1 (херпес, който най-често се появява на устните ви), можете да го предадете на вашия партньор, когато му правите орална любов. В такъв случай обаче, вие ще му предадете херпес тип HSV-1, а не генитален херпес.  

 

Когато практикувате орален секс, винаги е добре да използвате презерватив, за да предотвратите разпространението на полово предавани болести и да гарантирате че сексът ще е възможно най-безопасен. Ако се окаже, че латексът не ви влияе добре, може да се наложи да потърсите друг вид презервативи или да се откажете от оралните ласки.

 

Въпреки че предпазните мерки могат да отнемат голяма част от спонтанността на секса, те определено ще предпазят партньора ви, а вие ще се чувствате по-спокойни по време на акта. А какво по-секси от това!? 

 

Снимки: saracino, LyndaSanchez, kainr Foter.com


Подобни статии: